Stiže kratkotrajno zahladnjenje, snijeg u gorju

Izvor : Wetter.net

Pregled tjedna i uzrok sinoptike

Još od četvrtka naše se područje nalazi pod ciklonalnom aktivnošću koja je na širem području uzrokovala obilne oborine čak dva dana zaredom. Uzrok tih ciklona koje su se zaredale jedna za drugom leži u određenom postavljanju hladnog zraka u odnosu na Alpsko gorje pa se na zapadnoj strani hladan zrak spustio praktički do mora pri čemu se stalno potencira razvoj novih ciklona kod Genove, dok je s istočne strane „zapeo” nad sjevernim vratima Hrvatske. Takav položaj hladnog zraka uzrokuje konstantan prelazak novonastalih ciklona preko našeg područja dalje na sjeveroistok, a pošto se hladan zrak s istoka ne spušta u niže predjele, ciklona se nije u stanju popuniti do kraja nad sjevernim Jadranom pa nam i hladna fronta, ali i oborine stižu sa zapada i jugozapada te je bura isključen faktor u ovoj “igri”.

Sinoptička situacija

Ciklona koja donosi jako nevrijeme Engleskoj ujedno spušta i novi hladan zrak uz rub anticiklone koja se smjestila nad sjevernim područjem Atlantika. Taj bi hladan zrak trebao potencirati novu ciklonu tijekom večeri koja bi prošla sličnom putanjom kao i prethodne, no za sobom bi povukla još malo hladniji zrak pa bi se 0°C po visini (na 850 hPa ~1500 m.n.v.) našlo nad našim glavama sredinom nedjelje, također nailazeći s jugozapada. S odmicanjem te ciklone hladan će se zrak sve više spuštati prema jugu, no zbog jačeg prelijevanja hladnog zraka sa zapadne strane Alpa, prema nama će se održati jugozapadno visinsko strujanje dok hladan zrak s istoka ne prevlada što bi se trebalo dogoditi tijekom ponedjeljka, nakon čega će zapuhati bura i uvesti nas u nekoliko stabilnih, ali i hladnih dana.

Bazen hladnog zraka bi se nad našim područjem trebao zadržati još tijekom utorka, nakon čega slijedi ponovna uspostava zapadnog i jugozapadnog visinskog strujanja koje bi postepeno trebalo uzrokovati nove nestabilnosti, no detaljnije u tome u tjednoj najavi u srijedu ujutro.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas do kraja dana na Kvarneru uz umjerenu naoblaku, u gorju i potpunu, a svugdje uz povremenu slabu kišu i lokalne pljuskove. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, u gorju i jak. Maksimalna temp na Kvarneru 7 – 12°C, na jugu Kvarnera do 16°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

U nedjelju uglavnom oblačno na čitavom području, a do sredine dana uz umjerenu kišu te lokalne pljuskove. Zatim slijedi kratka pauza od oborina do popodne kada su ponovno izgledne, lokalno i u obliku pljuska. Postepeno će zahladiti od sredine dana pa će se snježna granica u gorju početi spuštati od vrhova planina prema nižim predjelima pa bi se do kraja dana mogla spustiti i do 300 m.n.v., a na Kvarneru do 400 m.n.v. Ukupna količina oborina na Kvarneru 5 – 25 mm, dok u gorju 10 – 30 mm s time da bi se visina snijega na kraju dana mogla mjeriti i do 10 cm, a samo u višem gorju do 20 cm. Jugozapadnjak će od jutra puhati umjereno, a navečer slab do umjeren zapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, na jugu do 12°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana slijedi postepeno zahladnjenje pa bi temperatura popodne na Kvarneru iznosila 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C.

Prikaz ukupne količine oborine tijekom nedjelje. Izvor : METEOADRIATIC

Ponedjeljak još do sredine umjereno do potpuno oblačno uz povremene slabe oborine, u gorju snijeg dok bi se na Kvarneru snježna granica trebala spustiti do 200 m.n.v., no akumulacija ukoliko i bude zbog slabih oborina tek iznad 350 m.n.v. Ukupno bi moglo pasti još 1-10 mm oborine, a u gorju dodatnih 5-10 cm snijega. Zatim do kraja dana slijedi razvedravanje. Vjetar do sredine dana slab promjenjiva smjera, a zatim će zapuhati slab do umjeren sjeverac, a na istoku Kvarnera umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, na jugu do 7°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u gorju 0 – 5°C.

Prikaz maksimalne visine snijega u ponedjeljak. Izvor : METEOADRIATIC

Utorak pretežno vedro veći dio dana, a navečer moguće naoblačenje. Vjetar će okrenuti s bure na slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -3 do 2°C, a u Gorskom kotaru od -9 do -4°C. Najviša dnevna temperatura u Gorskom kotaru 0 do 5 °C, a na Kvarneru 6 do 11 °C.

Sličan sadržaj