Stiže novi obilniji snijeg u Gorski kotar, na Kvarner obilnija kiša

Kišni završetak jednog od najzanimljivijih tjedana ove godine bit će uvod u nadolazeći tjedan u kojem nas očekuje još jedna porcija kiše, ovoga puta vrlo obilne, no hladan zrak ipak neće toliko doći do izražaja kao u prethodnoj fronti. Iako je danas PGŽ u Hrvatskoj bila najhladnije područje upravo zbog kiše, od sutra će i ostatak Hrvatske ponovno utonuti u jesenske temperature, a sredinom tjedna u višem je području nažalost opet izgledan mraz i minusi.

Sinoptička situacija

Već smo u vikend prognozi najavili kako nam se spušta hladan zrak sa sjevera, i ovoga puta uz pomoć anticiklone na sjeveru Atlantika i ciklone na sjeveru Skandinavije, a prelaskom ciklone s Azora preko Francuske do središnje Europe, ovoga smo vikenda imali nestabilno vrijeme. Ta ciklona koja je s Azora došla do središnje Europe uzrokovat će postepeno prelijevanje hladne fronte na istočnu stranu Alpa što će u ovoj situaciji stvoriti dosta moćnu sekundarnu ciklonu jer će se omogućiti uravnoteženo prelijevanje hladnog zraka i sa zapadne strane Alpa od kuda fronta najprije i nailazi.

Sinoptička situacija za ponedjeljak, ČHMU

Stoga jačanjem sekundarne ciklone kod Genove, do našeg će područja jačati južni vjetrovi koji će dodatno ovlažiti već vlažan zrak nad Kvarnerom pa će predfrontalne kiše biti jače izražene u ponedjeljak. Spuštanje fronte očekujemo sa sjeveroistoka u ranim jutarnjim satima utorka kada na Kvarneru zbog zabijanja dvije zračne mase ( tople i hladne ) može biti izraženih grmljavinskih pljuskova dok će u Gorskome kotaru vladati prava snježna oluja.

Ciklona će se spustiti duž Jadrana te nastaviti put prema Rumunjskoj, a nad naše će se područje brzinski preliti hladan zrak. Anticiklona će se sa sjevera Atlantika postepeno pomicati prema Engleskoj te jačati, a od sredine tjedna će zavladati vremenom nad Europom pomičući se prema Skandinaviji, a našem području osigurati stalan protok zraka sa sjeveroistoka što kod nas u prijevodu znači prelijevanje hladnog zraka preko Gorskoga kotara burom na Kvarner.

Prema tome nakon vrlo nestabilnog početka tjedna, od srijede nas očekuje stabilno i hladno (ispodprosječno) vrijeme barem do kraja nadolazećeg tjedna dok bi mrazeva i minusa moglo biti još do vikenda, stoga ako ste planirali mijenjati gume na autu ili odštititi svoje biljke, bolje pričekajte još ovaj tjedan.

Prognoza vremena

Ponedjeljak će biti kišan dan u cijeloj PGŽ, osobito prije podne i navečer, a do kraja dana bi se moglo skupiti 5 – 25 mm, u zaleđu Rijeke i zapadnom dijelu Gorskoga kotara lokalno i preko 50 mm! Puhat će umjereno do jako jugo, u Gorskom kotaru umjereno oštro. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru bez veće promjene 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

S prvim satima utorka očekuje se nailazak fronte (pred jutro) pa će na čitavom području padati umjerena i jaka kiša, lokalno uz izražene grmljavinske pljuskove, no već do sredine dana oborine će oslabiti. U Gorskom kotaru odmah s nailaskom fronte iznad 500 metara kiša će priječi u jak gust snijeg koji će sredinom dana malo oslabiti, no nastaviti padati do navečer do kad će se i snježna granica spustiti do 300 metara. Na Kvarneru popodne prestanak kiše, a iznad 600 metara i snijega dok će se do kraja dana zadržati oblačno. Ukupno bi mogla pasti ponovno obilna količina kiše 25 – 50 mm, lokalno u zaleđu Rijeke do 70 mm, dok bi se u gorju na kraju dana moglo mjeriti 20 – 30 cm snijega, a u zapadnom dijelu lokalno i do 40 cm! Vjetar će na Kvarneru odmah s probijanjem fronte okrenuti na jaku i olujnu buru koja bi tek kasno navečer trebala malo oslabiti dok će u Gorskom kotaru puhati slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 2°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 4°C.

IstraMet

IstraMet

U srijedu na Kvarneru uz umjerenu naoblaku, u Gorskom kotaru oblačno, a popodne se očekuju i lokalni pljuskovi susnježice i snijega koji su mogući i u zaleđu Rijeke. U srijedu do sredine dana uz jaku do olujnu buru i sjeverac, a zatim će malo oslabiti dok u Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do 0°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

IstraMet

U četvrtak na Kvarneru veći dio dana pretežno vedro, a navečer ponovno nailazak naoblake dok će u Gorskom kotaru cijeli dan prevladavati umjerena naoblaka. Zapuhat će zapadnjak, a temperaturno noći hladnije za 2 – 3°C dok dnevne temperature uglavnom slične kao u srijedu.

Od petka ponovno više naoblake, a lokalno može biti i slabe kiše, vjetar će se smiriti, a temperatura malo porasti. Za vikend promjenjivo.

Sličan sadržaj