Stiže novo zahladnjenje, malo oborina, višednevna bura, a ponegdje i snijeg

Nekoliko stabilnih, ali prohladnih dana ovoga tjedna čini se bili su lagana uvertira u ono što bi mogli očekivati do kraja tjedna. Stiže novo zahladnjenje, malo oborina, višednevna bura, a ponegdje i snijeg.

Sinoptička situacija

Sinoptička situacija nad nama trenutno govori da se nalazimo pod utjecajem anticiklone koja se smjestila po gotovo čitavoj Europi. Ta je anticiklona grebenom spojena sa moćnom Sibirskom anticiklonom koja pokriva gotovo čitavu Rusiju, a koja bi narednih dana trebala pomaknuti svoj centar bliže nama te ojačati na velikih 1050 hPa što će zasigurno činiti „barijeru” ciklonalnim sustavima koji se kreću po sjeveru Europe.

Trenutna sinoptička situacija, “naša” anticiklona lijevo i Sibirska anticiklona desno, windy.com

Nadalje kod Islanda i Grenlanda smjestio se ciklonalni sustav koji je produkt zonalnog strujanja koje je bilo aktivno do prije par dana, a te će ciklone na tom mjestu i ostati pošto dalje na istok ili jug ne mogu zbog anticiklone. Zonalno strujanje onemogućila je Azorska anticiklona koja je prije par dana uzdigla greben do Grenlanda tako da trenutno na Atlantiku imamo anticiklonalni blok.

A – Azorska anticiklona koja je uzdignula greben prema Skandinaviji, A1- “naša” anticiklona koja će slabjeti sa spuštanjem plitke ciklone nad Skandinavijom (C), dok istovremeno zbog bloka na Atlantiku ciklona kod Grenlanda i Islanda (C1) ne može nigdje. C2 – ciklona koja će u dane vikenda doći u srednje Sredozemlje; windy.com

Ciklona kod Španjolske i Portugala o kojoj smo pisali u prethodnoj analizi, a koja je došla na ovu poziciju početkom tjedna, razdijelit će se na dva dijela od kojih će jedan nastaviti put kroz Mediteran do Italije, a drugi nastaviti ostati na jugozapadu Europe.

Od svih tih sustava ostaje nam još jedan i to vrlo bitan, a to je plitka ciklona (kasnije samo visinska) koja se trenutno nalazi malo ispod Finske (na gornjoj slici oznaka C), a koja sa sobom povlači sibirsku hladnoću koju je pokupila od anticiklone s prve slike.

Skandinavska ciklona u interakciji sa Sredozemnom ciklonom će nam i donijeti novo zahladnjenje, a to će uspjeti tako što će se spustiti iz Skandinavije uz pomoć grebena anticiklone koji će jačati kod Skandinavije i na kraju spojiti se s Azorskom anticiklonom te time onemogućiti bježanje čak triju ciklona koje će se naći zarobljene u središnjoj i južnoj Europi.

A – A1 – greben anticiklone
Sinoptička situacija za vikend: C, C1, C2 – ciklone “zarobljene” grebenom A-A1 s jedne strane te Sibirskom anticiklonom s druge
wetterzentrale.de

Tako će se naći i ova (C) te već danas krenuti na put prema nama, a u isto vrijeme ciklona koja se odvojila kod Španjolske (C1)) doći će do Italije (C2) pa će do nas pristizati jugozapadno visinsko strujanje, no zbog velike udaljenosti centra od nas pravi utjecaj južine ne bi trebali osjetiti.


U isto vrijeme visinska ciklona (C) dovući će se centrom do Ukrajine što će biti dovoljno da hladna fronta dođe do nas pa bi pred kraj djelovanja ciklone iz Italije (C2) nad glavama imali hladan zrak uz oborine.

Zbog toga bi pred kraj oborina snijeg mogao zalepršati i u nižim područjima, no na Kvarneru ovakva šansa pada u vodu zbog bure koja će zapuhati kako hladan zrak probije planinske lance Gorskoga kotra te isušiti zrak na ovom području pa će oborina biti malo ili nimalo.

Krajem vikenda ciklona kod juga Italije nastavit će put prema Grčkoj, a visinska ciklona polako će se udaljavati dalje prema Rusiji.

Zato, u tjednu pred nama izgledno je da nas očekuje zanimljiv i dinamičan period koji bi uz dobar „bazen” hladnoga zraka mogao donijeti i prve konkretnije zimske radosti. Primjerice jedan od modela danas predviđa za idući tjedan snijeg i na Kvarneru, no zbog kaotične sinoptičke situacije ovoga i narednog tjedna, dosta je teško prognozirati s točnošću, pogotovo ako je u cijelu situaciju uključena i visinska ciklona. Detaljno ćemo još o tome pisati.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana očekuje nas promjenjivo vrijeme uz umjerenu do pretežnu naoblaku, navečer u gorju privremeno razvedravanje. Vjetar na Kvarneru slab promjenjiva smjera, a u Gorskom kotaru slab jugozapadnjak. Dnevna temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

U subotu na Kvarneru uz umjerenu do potpunu naoblaku, kiše će biti u tragovima lokalno dok u Gorskom kotaru cijeli dan pretežno oblačno, a navečer se očekuje slaba kiša koja će ubrzo prijeći u susnježicu i snijeg. Na Kvarneru tiho do navečer kada će zapuhati jaka bura s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru u prvom dijelu dana slab jugozapadnjak, a zatim okretanje na slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U nedjelju na Kvarneru će se već do jutra potpuno razvedriti, a tako će se i zadržati do kraja dana. U Gorskom kotaru još do jutra uz slab snijeg koji bi mogao stvoriti tanji snježni pokrivač, a zatim umjereno oblačno do kraja dana uz lokalno povremen snijeg. Na Kvarneru će puhati jaka i olujna bura, lokalno s orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od -7 do -2 °C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

U ponedjeljak će se nastaviti pretežno sunčano vrijeme, bura će na Kvarneru od sredine dana slabiti, a temperaturno će se zadržati ispodprosječno hladno.

Naslovna: Unedjelju navečer bura će lokalno imati orkanske udare; IstraMet

Sličan sadržaj