Stiže prolazna promjena vremena, saznajte detalje!

Iznadprosječna toplina, koja posebno dolazi do izražaja u srijedu i četvrtak, rezultirala je porastom dnevnih temperatura na najviše vrijednosti u ovoj godini, a nerijetko one porastu i preko 15°C. U Rijeci je sunce bez oblačka na nebu tri dana za redom, što se jako dugo nije dogodilo, da je opis vremenskih prilika u Rijeci vedro. Vrlo je slična situacija i na ostatku područja županije, kao i u susjednim županijama.

Pretežno vedro i ugodno, pa i iznadprosječno, toplo vrijeme je na sjevernom Jadranu, u Lici i Gorskom kotaru. Sumaglice i magle ima na zapadnoj obali Istre.
Vjetar je uglavnom slab, promjenjiva smjera.
Prema podatcima od 13 sati, najtoplije je u Buzetu i na Kukuljanovu sa 17°C, slijede Cres, Pazin i Rijeka sa 16°C, Labin 15°C, Hreljin i Rabac 14°C, Bakar, Baška, Mali Lošinj, Rab i Senj 13°C, Crikvenica, Krk i Malinska 12°C, Gospić i Otočac 11°C, Platak, Pula i Umag 10°C, Crni Lug, Poreč i Rovinj 9°C, Parg i Zavižan 8°C te Delnice 7°C.

I dalje na vrijeme djeluje anticiklona čiji se centar nalazi upravo nad nama. Kako greben više nije prisutan nad Skandinavijom, tako više ne pritječe hladan zrak sa sjevera, već topao zrak s juga, dok se hladnoća nalazi istočnije od Hrvatske.

Takva situacija neće dugo potrajati, jer se sa sjeverozapada Europe spušta frontalni poremećaj koji će donijeti prolaznu promjenu vremena od petka navečer do subote ujutro, a zatim će se vrijeme stabilizirati uz ponovni porast temperature zraka, ali neće biti toplo kao u posljednja dva dana.

Petak će tako u prvom dijelu dana biti i dalje pretežno vedar, ali će poslijepodne s približavanjem spomenutog poremećaja stići i naoblaka, navečer je na Kvarneru, posebno južnom dijelu moguća i kiša, u gorju kiša, a kasno navečer uz pad temperature zraka susnježica i snijeg uz formiranje snježnog pokrivača.
Prije fronte puhat će vjetar južnog smjera, s prolaskom fronte navečer okretanje vjetra na buru i sjeveroistočnjak, koji prolazno mogu biti i jaki.
Već u petak neće biti toplo kao tijekom četvrtka.

U subotu, prvi dio dana obilježit će oblačno vrijeme uz mogućnost povremenih oborina. Na Kvarneru će padati kiša, a u gorju snijeg. Prema posljednjim prognostičkim materijalima, najmanje kiše očekuje se na riječkom području, a nešto više na kvarnerskim otocima. U gorju će snijega pasti do 10 cm. Bura i sjeveroistočnjak bit će prisutni u prvom dijelu dana, a zatim će slabjeti. Bit će hladnije.

Od nedjelje do utorka stabilno, u utorak više oblaka, a od sredine tjedna pa do njegovog kraja vidi se i dosta kiše.


Zbog održavanja Dječje karnevalske povorke u subotu, u Rijeci, spomenimo i to da će u Rijeci biti promjenjivo oblačno, uz više sunca poslijepodne. Neka značajnija kiša od ove promjene se ne očekuje. Puhat će slaba do umjerena bura. Temperatura 10 do 12°C.

Sličan sadržaj