STIŽE PROMJENA | Kvarneru mjestimice obilnija kiša, u Gorskom kotaru snijeg

Za zadnji tjedan kalendarske jeseni studeni nam je podario još malo kiše, a kako u kalendarsku zimu ne bi ušli tako naglo, zadnji je dan u mjesecu ipak djelovao hladnije uz minuse u zaleđu Rijeke, kao i u Gorskom kotaru, te pojavu mraza u dolinama i kotlinama, a hladno je bilo i u nedjelju ujutro, o čemu je već bilo riječi ranije.

https://rijeka.meteoadriatic.net/pocela-klimatoloska-zima-u-rijeci-izmjerena-4c/

Ovo kratkotrajno zahladnjenje dalo nam je dobru pripremu za ono koje dolazi jer će i to novo biti kratkotrajnog vijeka, no ipak nešto izraženijeg oblika.

Sinoptička situacija

Trenutno se već nalazimo pod utjecajem ciklone (oznaka “N”) koja se centrom nalazi kod Španjolske. Ta ciklona će dalje kroz noć, a osobito u ponedjeljak, uzrokovati dolazak velike količine vlage s Mediterana uz već poznate južne vjetrove.
Po sjeveru kontinenta proteže se još jedna ciklona dok su se po zapadu te istočno od nas (Rumunjska, Ukrajina) smjestile dvije anticiklone (oznaka “V”), od kojih ova zapadnija ima veći utjecaj na nas.

Sinoptička situacija 1.12. u 13 sati, portal.chmi.cz

Ta će anticiklona uz ciklonu na sjeveru kontinenta povući hladan zrak gotovo s Arktika do središnje te istočne Europe, uključujući i naše područje.

Zbog “loše” pozicije ciklone u Mediteranu (kod Španjolske), kada do nas dođe hladnoća, oborine će se vrlo brzo ukinuti jer će anticiklona sa zapada jačati te putovati prema nama što će već od utorka donositi hladno i stabilno vrijeme, a ciklona kod Španjolske će biti prisiljena spustiti se do sjeverne Afrike (Alžir, Maroko) pri čemu će dotok vlažnog zraka biti onemogućen (slika ispod).


U ovakvoj situaciji što se snijega tiče najviše profitiraju gorska područja, dok Kvarner i Istra, zbog utjecaja bure, ostaju bez ili s vrlo malo snijega (Učka i Ćićarija). Zato mjestmične obilnije kiše neće nedostajati.

Prognoza i izgledi vremena

Nedjelja do kraja dana donosi postupno jačanje kiše, prvo lokalno, a zatim i na širem području. Jugo će ojačati na slabo i umjereno. Temperatura na Kvarneru 7-12°C, a u Gorskom kotaru 3-8°C.

Ponedjeljak donosi glavninu pogoršanja, Do popodneva će povremeno padati umjerena i jaka kiša, a ukupno bi kiše moglo pasti 5-30 mm, lokalno do oko 50 mm, a samo bi na području Platka moglo pasti i do 100 mm.
Kiša će u Gorskom kotaru brzo priječi u snijeg negdje oko 14-15h kada bi moglo biti i jačeg padanja na visinama većim od 800 metara, a kako oborine budu slabile tako će se i temperatura spuštati pa samim time i snježna granica te je pahuljanje pred sam kraj oborina izgledno i do 300 mnv.
Na kraju bi se visina snijega mogla mjeriti između 1-15 cm, samo na najvišim vrhovima planina i do 20 cm. Na Učki je izgledno padanje snijega, no do akumulacije ne bi trebalo doći. Jugo će ojačati na umjereno do jako, a popodne okretanje vjetra na umjerenu do jaku, lokalno i olujnu buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9-14°C, a u Gorskom kotaru 6-10°C. Popodne, nakon prolaska fronte 4-9°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 2°C.

U utorak slijedi stabilizacija vremena, na Kvarneru pretežno vedro dok će u Gorskom kotaru prevladavati umjerena naoblaka. Puhat će umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0-5°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 5-10°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

Slično bi se vrijeme (stabilno) trebalo zadržati do kraja tjedna uz moguće kratkotrajne nestabilnosti. Temperaturno oko prosjeka ili malo iznad.

Sličan sadržaj