Stiže promjena vremena, evo na što treba obratiti pažnju

Pred nama je jača promjena vremena koja se očekuje u nedjelju. Sa sjeverozapada Europe približava se dolina s frontalnim poremećajem, a na području Alpa doći će do stvaranja sekundarne ciklone koja će se tijekom nedjelje premještati preko Jadrana dalje na istok.

Jača promjena uz zahladnjenje u nedjelju, u gorju iznad 1100 metara moguć i snijeg

U takvim okolnostima nedjelja će biti pretežno oblačna s puno oborina, mjestimice i obilnijih, uz mogućnost grmljavine. Bit će i vjetrovito, u početku s jakim jugom, a navečer i s jakom burom. U višem gorju očekuje se i snijeg.

Rijeka će u nedjelju imati pretežno oblačno vrijeme uz kišu i pljuskove s grmljavinom. Može pasti i preko 50 mm oborine, a najviše kiše očekuje se od sredine dana prema večeri. Veći dio dana puhat će umjereno do pojačano jugo i južni vjetar, a u večernjim satima okrenut će na buru uz jačanje, pa su navečer mjestimice mogući i olujni udari vjetra a na širem riječkom području, na istočnim predjelima bura može imati i olujni prosjek s orkanskim udarima.
Temperatura u Rijeci tijeko dana bit će od 15-17°C, dok se navečer očekuje zahladnjenje.

Zbog nadolazećih vremenskh prilika DHMZ kroz sustav upozorenja Meteoalarm, izdao je niz upozorenja za nedjelju:

Riječka regija očekuje obilnu kišu, količine 20-55 mm, a moguće su i bujične poplave. Postoji i mogućnost za izraženije pljuskove praćene grmljavinom, 40-70%. Pažnju valja obratiti i na vjetar. Očekuje se jugo i bura s olujnim udarima, najjači udar vjetra 65-130 km/h.
Kvarner i Kvarnerić dobili su upozorenje za buru, jaku i vrlo jaku, uz najjači udar 35-50 čvorova (65-95 km/h).
Regiju Gospić očekuje obilna kiša. Moguće bujične poplave. Količina oborine 30-60 mm. Mogući izraženiji pljuskovi s grmlavinom. Vjerojatnost grmljavine 40-70%. Mjestimice olujni udari sjeveroistočnjaka. najjači udar vjetra > 65 km/h.

Naslovna: Sinoptička situacija u nedjelju; DWD

Sličan sadržaj