Što je s europskom zimom?

Popuštanjem hladnoće u Sjevernoj Americi stvorili su se kakvi-takvi preduvjeti da nešto dođe i staroj dami Europi, što se već događa na primjeru Škotske gdje je tijekom subote bilo lokalno snijega ili ledene kiše, zbog još uvijek previsoke temperature po visini.
U većem dijelu Europe zima je počela blago, a sve je vjerojatnije da će u neke dijelove konačno stići tijekom idućeg tjedna.

Od 1. studenoga veći dio Europe našao se pod utjecajem blagog vremena i iznadprosječnih temperatura pri čemu je na britanskom otočju zbog izrazite ciklonalne aktivnosti bilo i iznadprosječne količine oborina. Istočnije, topline je također bilo, ali se količina oborina smanjivala, posebno na krajnjem istoku.

U novom tjednu hladnoća je izgledna sjevernijem dijelu Europe pa se snijeg može očekivati na području Njemačke i Poljske uz temperature oko nule, a prodor hladnoće lijepo se može vidjeti na sljedećoj karti modela GFS, za ponedjeljak u noći.

Britanskom otočju i Sredozemlju izgledan je jedan nestabilan tjedan. Snažna ciklona utjecat će na vrijeme na Otoku, a tijekom utorka prodor fronte spomenutog sustava, koja će doći do Sredozemlja, dovest će do stvaranja ciklone, točnije niza ciklona.
Uz takav raspored sustava, na jugu Europe temperature iznadprosječne, dok će se na sjeveru i sjeveroistoku Europe početi koncentrirati veća količina hladnoće po visini, krajem idućeg tjedna.

Ono što još jednom naglašavamo je da spomenuta hladnoća neće doći do južnih područja Europe, u idućem tjednu.

Sličan sadržaj