Što nam donosi nadolazeća promjena vremena?

animacija

Nakon niza stabilnih i sunčanih dana, pred nama je promjena vremena, povezana s djelovanjem ciklone iz Sredozemlja, koja će iduća dva do tri dana djelovati na vrijeme na našem području.

Trenutno je ciklona još u formiranju nad zapadnim Sredozemljem, a zatim će se pomicati istočnije, prema jugu Italije. Oblaci povezani s ovom promjenom već su pristigli u PGŽ, što je i rezultiralo nešto nižim temperaturama, naročito u gorju i na riječkom području:

7 Platak
11 Crni Lug
12 Parg
13 Delnice
15 Kukuljanovo, Susak
16 Rijeka
17 Malinska, Čavle
18 Crikvenica, Krk
19 Mali Lošinj, Rab
(podatak od 14h)

Pretežno ili promjenjivo oblačno bit će i tijekom petka, a kako dan bude odmicao postojat će mogućnost i za vrlo mlo kiše. Na jugu Kvarnera prolazno će zapuhati umjereno do jako jugo, u gorju umjeren sjeveroistočnjak, a na sjevernom dijelu Kvarnera puhat će bura. Temperature će biti slične današnjima.

U noći na subotu bura će na istočnom priobalju prolazno biti i jaka, uz mogućnost olujnih udara. Tijekom subote glavnina oborina u Gorskom kotaru, na Kvarneru su moguće slabe oborine, a nij isključen i poneki pljussak praćen grmljavinom.
Od nedjelje stabilnije i toplije, osim u Goskom kotaru gdje će još veći dio dana biti oblačno s povremenom kišom.

Predstojeća ciklona samo u Gorskom kotaru može lokalno donijeti više kiše, dok će na Kvarneru kiše biti malo ili će potpuno izostati, iako su tijekom subote mogući lokalni pljuskovi uz pojavu grmljavine. Razlog se vidi na naslovnoj slici, putanja ciklone koja se drži daleko od naših krajeva.

Što se ostatka Hrvatske tiče, najviše kiše može pasti u Dalmaciji, dok će u unutrašnjosti biti nešto svježije uz mogućnost za malo kiše. U Dalmaciji će biti i jakog do olujnog juga, zbog blizine ciklonalnog centra.

Animacija: RIMETEO, model ARW 12km, maps.meteoadriatic.net

Sličan sadržaj