Zagrebački rekord / Kakvo je vrijeme moguće u travnju?


Ovogodišnji ožujak u Zagrebu, točnije na meteorološkoj postaji Grič je najtopliji otkad postoje mjerenja na toj postaji, od 1862. godine. Srednja mjesečna temperatura je iznosila 11,9°C, što je za 0,2°C više od dosad rekordno toplog ožujka iz 1994. godine.

I na meteorološkoj postaji Maksimir, na kojoj se temperature zraka mjere od 1949. godine, također je ovaj ožujak bio najtopliji. Srednja mjesečna temperatura je iznosila 10,5°C, što je čak za 4,6°C više od prosjeka za taj mjesec (razdoblje 1961.-1990. godine).

Kakvo je vrijeme moguće u travnju?
Travanj često zna biti nepredvidiv mjesec, s obzirom da ga možemo smatrati kao jednu vrstu “prijelaza” sa zime na proljeće. Upravo zbog toga, mogući su hladni prodori, koji znaju najčešće u gorju donesti nešto snijega. Takvi prodori su uglavnom kratkog vijeka. Nije rijetkost da se u nekoliko dana izmjeni nekoliko sasvim različitih tipova vremena, a ponekad se to isto dogodi u samo jednom danu.

Travanj spada u gornju polovicu mjeseci u godini po primljenim oborinama, osobito na Kvarneru gdje u prosjeku padne preko 110mm oborine.

Ako ćemo o temperaturnim rekordima, u Rijeci je najviša temperatura zraka u tom mjesecu izmjerena 21. travnja 2000. godine, a iznosila je 28,9°C.

Dani postaju duži, temperature zraka više, jer Sunčeve zrake padaju sve okomitije na Zemlju.

Hoće li nam ovaj travanj pripremiti neko zimsko iznenađenje, ostaje da vidimo. Ako se po jutru dan poznaje, teško je takav scenarij očekivati.

Foto: os-imestrovic-drenovci

Sličan sadržaj