Ovogodišnja prva polovica travnja u Rijeci četvrta najhladnija u povijesti mjerenja

Znali smo da je ovog travnja hladno, ali da je baš toliko hladno da će travanj u Rijeci biti skoro najhladniji od početka mjerenja, ni oni skloni riskantnim prognozama ne bi prognozirali.

No brojke su neumoljive. U grafičkoj analizi koju je pripremio Risto Marić može se vidjeti da je u razdoblju od 1. do 18. travnja ove godine ostvarena srednja dnevna temperatura od tek 9.6°C, što je četvrta najhladnija vrijednost od početka mjerenja u Rijeci, koje je počelo 1948. godine.

To znači da je ovih 18 dana najhladnije do sada u ovom stoljeću, a tako hladno nije bilo još od 1997. godine kada je u istom razdoblju izmjerena srednja dnevna temperatura od 9.3°C. Hladnije od toga bilo je još samo 1977. godine kada je izmjereno 9.2°C, dok je treća najniža vrijednost izmjerena 1958. godine, a iznosila je 9.5°C.

Zanimljivo je isto tako vidjeti drugu krajnost, najviše srednje dnevne temperature. Od pet rekordnih, čak četiri su zabilježene u 21. stoljeću, a ona najtoplija bila je 2007. kada je srednja dnevna temperatura iznosila 16.0°C.

Grafika: Risto Marić

Sličan sadržaj