Subota i nedjelja donijele manji predah od kiše / Izgledi vremena u novom tjednu

Rtavn541

Subota i nedjelja donijele su samo kraći predah od kiše, ali svemu je prethodio kišni petak.

Tako su u subotu ujutro, prema podacima DHMZ-a, ponovno izmjerene veće količine kiše u PGŽ. Najviše kiše palo je u Rijeci, 62 mm, 58 mm palo je u Kukuljanovu, 54 u Bakru, a 50 mm u Pargu. Na ostalim područjima palo je manje kiše, ali na svim službenim postajama nigdje nije palo manje od 25 mm koliko je palo u Malom Lošinju.

Subota je donijela predah od oborina jer je ciklona malo oslabila, promijenilo se strujanje na sjeverno, a samim time i temperatura je pala. Bilo je i manje vjetra.
U nedjelju u 08h prema podacima DHMZ-a za 24h razdoblje, na području PGŽ nigdje nije palo više od 5 mm kiše, što potvrđuje da je ciklona oslabila.

I nedjelja protječe s manje vjetra i kiše, ali se zadržalo oblačno vrijeme. U Gorskom kotaru uobičajeno ponegdje ima sumaglice i magle koja smanjuje vidljivost, a temperaturne vrijednosti u tom dijelu PGŽ se kreću između 10 koliko mjeri Parg, pa do najviših 14°C u Delnicama. U obalnom području od 15 do 20°C. Vjetar je slab do umjeren južni i jugoistočni.

Novi tjedan neće donijeti neku promjenu sinoptičke situacije, bar ne veći dio tjedna. Zbog nestabilnog Sredozemlja u naše će krajeve pristizati vlažan i topao zrak pa su lokalno ponovno moguće izraženije oborine, uz jačanje vjetra južnih smjerova pa su već tijekom ponedjeljka na jugu Kvarnera mogući i olujni udari.

Slično vrijeme potrajat će sve do petka, kada bi zbog prolaznog jačanja anticiklone, kiša trebala prestati. No već krajem tjedna kiša se opet vraća jer u Sredozemlje stiže nova atlantska fronta.

Dakle i u idućih najmanje 7 dana nema stabilizacije vremena. Za to je zaslužna ciklonalna aktivnost Atlantika, koji svako malo pošalje frontu u toplo Sredozemlje koje se destabilizira uz vjetar i oborine, a sve to dođe do nas, podržavajući nestabilno, ali iznadprosječno toplo vrijeme.

O zahladnjenjima je još prerano govoriti, ali činjenica je da se stratosfera nad Sibirom počela zagrijavati, što znači da slabi i polarni vrtlog koji onemogućava spuštanje hladnog zraka u južnije geografske širine.

Sličan sadržaj