Subota osjetno hladnija: na Kvarneru pada kiša, u gorju kiša i snijeg / U nedjelju orkanski udari bure!

11123596_941579412539686_5299712982619373240_n

S najavljenom promjenom vremena, ponovno smo iz proljeća doslovno preko noći ušli u kasnu jesen ili zimu. Za takav razvoj situacije zaslužna je ciklona koja se trenutno nalazi u Ligurskom moru, a koja nad naše područje donosi nestabilan i vlažan zrak, a istovremeno sa sjevera dotječe osjetno hladniji zrak.

Zbog toga se trenutne temperature kreću od 2 do 6°C u gorju, a 5 do 10°C na obali i otocima. Oborine su trenutno slabe, ponegdje i umjerene. Na Kvarneru pada kiša, a u Gorskom kotaru kiša, ali na područjima iznad 700 ili 800 metara ima i nešto snijega.
Do sada je prema podacima s Pljusak mreže palo i do 15 mm kiše, posebno podno Učke. Na zapadu Rijeke do 10 mm, na istoku manje od 5 mm, a na otocima je kiše još i manje.

Subota će do svog kraja ostati vrlo slična, oblačna hladna i s povremenim uglavnom slabim oborinama. Svima onima koji će dan provesti na Kantridi, spomenimo i to da će derbi između Rijeke i Dinama obilježiti prohladno i oblačno vrijeme uz mogućnost slabe kiše, ali ista može i izostati.

Na sam Uskrs nastavit će se oblačnije vrijeme s povremenim slabim, eventualno umjerenim oborinama. U Gorskom kotaru, na većem području mogućnost za slab snijeg, a na Kvarneru mogućnost za slabu kišu. Ono što je bitno za istaknuti je da će s odmicanjem ciklone jugu, jačati i vetar na cijelom prostoru PGŽ.
Već u noći na nedjelju bura će na Kvarneru osjetno ojačati, a tijekom nedjelje puhat će jaka do olujna bura s orkanskim udarima. Treba istaknuti da su u prvom dijelu dana orkanski udari mogući na riječkom području također.
U Gorskom kotaru umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, uz mogućnost olujnih, a na Kikovica-Delnice i orkanskih udara.
Uz takav razvoj događaja ne treba niti spominjati da će biti hladno, i to osjetno ispod prosjeka za doba godine.

Ponedjeljak stabilniji, ali ne i posve stabilan. Ostat će mogućnost slabih oborina, dok će bura biti u slabljenju. Zadržat će se hladnije od prosjeka.

Detaljnu prognozu za novi tjedan pročitajte u nedjelju navečer ili tijekom ponedjeljka, dok stalno dostupnu prognozu možete vidjeti 24h na našim stranicama.

Naslovna: Platak, platak.com

Sličan sadržaj