Subotnji ranojutarnji neverin: U Rabu i Malom Lošinju pala obilnija kiša (FOTO) / U novom tjednu dosta kiše, ali i mogućnost prvog snijega

12063598_1035729973124629_2482878008504138580_n

Nakon što je veći dio ovog tjedna obilježila bura i svježije vrijeme, s približavanjem ciklone iz zapadnog Sredozemlja, već tijekom petka došlo je do njenog slabljenja, a u subotu je ona posvuda okrenula na južne smjerove. S pritjecanjem vlažnog i nestabilnog zraka stigle su i oborine.

U subotu ujutro veći dio PGŽ zahvaćen je oborinskim valom, gdje je bilo izraženijih pljuskova a došlo je i do pojave grmljavine. Zanimljivo, istovremeno 15-ak km sjevernije od Rijeke tek prolazna i slaba kiša.
Ubrzo zatim vrijeme se razvedrilo pa je u poslijepodnevnim satima bilo i sunca, a slično vrijeme potrajalo do kraja dana. Na kraju se uspostavilo da su jutarnje oborine zapravo bile i jedine za subotu u PGŽ.

Zato je u Dalmaciji “kuhalo”. Posebno navečer i u noći na nedjelju grmljavinski pljuskovi postali su sve učestalija, ali lokalna pojava.
Posebno je ekstremno bilo na području Vodic koje su zahvaćene izrazitim pljuskom praćenim grmljavinom te je na tamošnjoj automatskoj postaji izmjerena 24h količina kiše od čak 105 mm, a zbog nastale situacije stanovništvo je bilo u stanju pripravnosti.
Kasnije u noći Trstenik na Pelješcu pogodio je 10-minutni intenzivni pljusak, prouzrokovavši poplave i odrone, na sreću bez posljedica za ljude.

U nedjelju ujutro na službenim postajama DHMZ-a nije bilo značajnijih ekstrema, još jedna potvrda da su oborine bile izrazito lokalnog karaktera.
Na području PGŽ, 30 mm palo je u Rabu i Malom Lošinju, 29 mm u Delnicama, 19 mm u Bakru, 14 mm u Rijeci i Kukuljanovu, 13 mm u Crnom Lugu i Omišlju, dok je najmanje kiše palo na sjeveru Gorskog kotara, u Pargu 7 mm.
Na nivou Hrvatske, najviše oborina dobio je Pag (41 mm), zatim Šibenik 33 mm, Zavižan 28 mm te u Zadru 25 mm.
Ova je ciklona najviše oborina donijela Jadranu, a najmanje unutrašnjosti zemlje.

Nakon što je vedrina obilježila prve sate nedjelje u PGŽ, oblaci sa zapada do jutra su opet stigli do nas, ali u jutarnjim satima oborina još nigdje nije bilo.
Zato se u našem izvješću od 14h situacija promijenila te smo izvjestili o povremenoj kiši na riječkom području. U 14 sati najtopliji Mali Lošinj, Rab, Cres i Senj s 21°C, Bakar 20°C, Krk, Crikvenica i Otočac 19°C, Rijeka, Opatija, Otočac i Kukuljanovo 18°C, Delnice i Crni Lug 15°C, Parg-Čabar 13°C, Zavižan 9°C.

Danas do kraja dana očekujemo vrlo slično vrijeme, oblačno, mogućnost povremene kiše, a tijekom noći prolazno bi se moglo malo i razvedriti.
No, samo nakratko, jer sa zapada pristiže nova naoblaka, u sklopu velikog sustava sa zapada Europe.

U ponedjeljak ćemo biti pod prolaznim utjecajem anticiklone. Bit će promjenjivo oblačno, lokalno uz pojavu kiše, ali se neke znatnije oborine ne očekuju.

U utorak će fronta s Atlantika doći do zapadnog Sredozemlja, gdje će doći do stvaranja vrlo plitke ciklone, a njen utjecaj tek će započeti u poslijepodnevnim satima, što znači da će do kraja dana biti i kiše.

Srijeda će u svom prvom dijelu biti izrazito oborinski dan. Ciklona će biti, na, za kišu idealnom mjestu, području Ligurskog mora, savršenoj poziciji za obilne oborine u PGŽ. Od nje će s prednje strane pritjecati vlaga, ali topliji zrak.
U drugom dijelu srijede odmaknut će na jugoistok, što znači da će kiša oslabjeti, naći ćemo se na stražnjoj strani ciklone, a do kraja dana zbog te činjenice zapuhat će i bura te će i temperature biti u padu.

To nestabilno polje malo će se stacionirati negdje kod Otranta, što znači da ćemo tijekom četvrtka, petka i subote imati uglavnom promjenjivo oblačno vrijeme, bez nekih zamjetnijih oborina na Kvarneru, ali će biti vjetrovito vrijeme s burom.
U Gorskom kotaru oblačno i vjetrovito, uz povremenu kišu. Posebno u subotu i hladno s najvišom dnevnom temperaturom ne većom od 10°C.

Sam kraj tjedna obilježit će sinoptička situacija u kojoj će doći do prodiranja anticiklone daleko na sjever Europe u polarni krug, čime će se s prednje strane te anticiklone spuštati sve hladniji zrak prema jugu, a fronta sa sjeveroistoka stići će gotovo do granica Hrvatske.
Prodiranje hladnog zraka na područje s osjetno toplijim moglo bi dovesti i do stvaranja ciklone na području Sredozemlja, što bi rezultiralo i prvim snijegom na području Gorskog kotara.

Trenutne prognostičke karte upućuju na pojavu snijega iznad 900 metara visine, ali je to još prilično dalek period za ozbiljniju prognozu. Zato i govorimo samo o mogućnosti.

Još jednom ukratko. Tjedan s puno oblaka, do četvrtka i kiše. Zatim uglavnom manje oborina, puno oblaka i bure sve do kraja tjedna, a na samom kraju hladan prodor sa sjevera, s velikim upitnikom nad količinom oborina. Ovaj prodor sjeveru Europe donijet će sjeveru i sjeveroistoku pravu zimu, a naročito na području Rusije može biti i obilnijeg snijega. Kod nas je prodor hladnijeg zraka gotovo pa siguran, samo još treba vidjeti hoće li se raditi o suhom prodoru ili će se možda po prvi put zabijeliti i Gorski kotar.

Naslovna: Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Dolazak oborina u subotu ujutro, ARSO radar

Zapadnu obalu istre tada je zahvaćala izražena fronta

Jutarnji pljusak u Rijeci, foto: Josip/RIMETEO

Munja ispred Crikvenice, foto: Dario Grubišić

Crikvenica, foto: Dalibor Jud

Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Po prolasku fronte, došlo je do razvedravanja.
Rijeka, foto: Indira Ceranić

Zalazak iz Novog Vinodolskog, foto: Goran/RIMETEO

U nedjelju, nakon prolazne vedrine, ponovno kiša. Crikvenica, foto: Dario Grubišić

Očekivana sinoptička situacija za nedjelju, model GFS

OBJAŠNJENJE:
Na slici dominiraju dva područja. Anticiklona prodire daleko na sjever u polarni krug, pri čemu s njene prednje strane prema jugu Europe spušta se osjetno hladniji zrak (zbog vrtnje u smjeru kazaljke na satu). Istovremeno se sa sjeveroistoka Europe prema jugu spušta fronta u sklopu ciklone (vrti se suprotno od kazaljke na satu) koja dodatno sa sobom vuče hladnoću, a interakcija između hladnog zraka koji dolazi i toplijeg na koji dođe, potencijalno može stvoriti dodatnu ciklonalnu aktivnost iz koje može biti i snijega na području Gorskog kotara, ali i bez te aktivnosti, bude li fronta dovoljno intenzivna, može dovesti do snježnih oborina dok bude prolazila, a sve ovisi o količini hladnoće koju donosi sa sobom.

Sličan sadržaj