Sunčani dani uz pregršt iznadprosječnih temperatura

Izvor naslovne ilustracije: Neverin
Prikaz temperaturnog odstupanja po visini krajem radnoga tjedna, vidljivo je da ćemo se nalaziti pod 8°C višim temperaturama od prosjeka!

Uvod

Karnevalska povorka uspješno je potjerala kišu koja je bila izgledna po gotovo svim meteorološkim modelima, a uz to prizvala je i sunce pa za one koji još ne vjeruju u 5. godišnje doba ovo je čisti primjer magije karnevalskog duha!

Nakon što je nedjelja protekla većim dijelom suho, ostatak vikenda i ponedjeljak je ipak obilježilo kišovito vrijeme nakon oblačnog tjedna. Takvome vremenu je došao kraj, barem za neko vrijeme, pa su na red došli ugodni dani uz proljetne temperature koji na žalost neće imati dobre posljedice po biljke, a posebice voćke kojima su ove temperature presudne za početak izlaska iz zimskog sna!

Sinoptička situacija

Nakon prolaska ciklone sa zapada nam prilazi greben anticiklone (kako to već standardno biva), a koji će uzrokovati kratkotrajnu umjerenu buru te rastjerati vlagu daleko od naših prostora. Greben je to od anticiklone centrom kod Alžira koji se proteže duž zapadne Europe prema središnjoj.

Nad Atlantskim oceanom i dalje imamo jaku ciklonalnu aktivnost, područje Kanade i izlijevanje hladnog zraka u zapadni Atlantik pogoduje stvaranju jakih ciklona koje zatim kao “po špagi” idu prema sjeveru Europe. Pri takvoj postavci sustava izgledno je jačanje Azorske anticiklone, a Europa nema posebne izglede za nailazak zime (pogotovo ne jake) već se hladan zrak drži daleko na istoku na području Rusije.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije. Vidljiva je anticiklona kod Alžira (Maroka) te njezin greben (narančasta boja) koji se izdiže prema središnjoj Europi te rubom zahvaća i naše područje. Izvor : Neverin

Jačanjem novog centra Azorske anticiklone te pomicanjem anticiklone kod Alžira prema istoku, prema našem području pritjecat će sve topliji zrak iz smjera sjeverne Afrike koji će se protezati skroz prema središnjoj Europi. Zbog toga nas od sredine tjedna ponovno očekuju daleko iznadprosječne temperature zraka, a uz sunčano vrijeme dojam topline bit će još izraženiji.

Na sjeveru Europe oko petka doći će do stvaranja nove oslabljene anticiklone koja će naći put za spajanje sa Azorskom anticiklonom i time je potaknuti na pomicanje prema središnjoj Europi što će uzrokovati prekid toplog jugozapadnog visinskog strujanja te ga promijeniti u sjeverozapadno. Međutim, jezgra nešto hladnijeg zraka neće pogoditi naše područje već bi nas trebala okrznuti po istočnoj strani pa je za vikend izgledno tek nešto više naoblake, a samo lokalno i malo kišice.

Sinoptička situacija u subotu kada će nas okrznuti fronta oslabljenog poremećaja sa sjevera. Vidljivo je da se anticiklona kod Španjolske (bivša Azorska) spaja s anticiklonom na krajnjem sjeveru (centar se ne vidi na slici) pri čemu uz ciklonu kod Skandinavije dolazi do spuštanja hladnog zraka prema jugoistoku Europe. Izvor : Neverin

Dakle, slijedi nam jedan stabilan i ugodno topao tjedan, a hoće li se sinoptički sustavi povoljno posložiti u zadnjoj dekadi veljače i donijeti nam dašak zime pred kraj tog već pomalo izgubljenog doba, ostaje nam da vidimo u sljedećoj tjednoj najavi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak samo u prvom dijelu dana uz umjerenu visinsku naoblaku, a zatim ostatak pretežno vedar. Puhat će slaba do umjerena, na istoku Kvarnera lokalno i jaka bura, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u zaleđu Rijeke do 3°C, a u Gorskom kotaru -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Prikaz brzine udara vjetra u utorak navečer, vidljivo je da će tek na istoku biti nešto jači udari do 50 km/h. Izvor : Istramet

Srijeda pretežno vedra na čitavom području. Slaba do umjerena bura puhat će još samo tijekom noći, a zatim ostatak dana slab sjeverozapadnjak. U gorju veći dio dana mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Četvrtak na Kvarneru pretežno vedar, samo na jugozapadu Kvarnera na otvorenom moru može biti morske magle, a u gorju vedro uz povremenu umjerenu naoblaku. Tijekom noći i jutra puhat će slaba bura, a zatim ostatak dana uglavnom miran. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C, lokalno do -2°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz naoblake u četvrtak gdje je u glavnoj ulozi morska magla duž sjevernog Jadrana (siva boja). Izvor : Meteoadriatic

Petak uglavnom uz umjerenu naoblaku, ali i duža sunčana razdoblja, na otvorenom moru jugozapadnog Kvarnera uz mjestimičnu morsku maglu. Vjetar slab povremen promjenjiva smjera. Temperaturno slično ili za stupanj toplije od četvrtka.

Subota oblačna, a lokalno je moguće i slabe kiše uglavnom bez mjerljivih količina. Temperaturno malo hladnije od petka.

Nedjelja ponovno sunčana uz buru i malo primjerenije temperature, a detaljniju vikend prognozu čitajte u našim trodnevnim prognozama.

Sličan sadržaj