Veljača u jesenskom tonu, oborine se postepeno vraćaju

Izvor naslovne ilustracije: Meteoadriatic
Prikaz stupnja naoblake gdje je vidljivo da će se šire područje nalaziti pod gustom naoblakom – sivo.

Uvod

Nakon niza od 16 suhih, stabilnih i većinom sunčanih dana, stiže nam period oblačnog vremena, slabe kiše i južnih vjetrova. Temperaturno naravno i dalje iznad prosjeka, kako i priliči “novonormalnim” zimama.

Vrijeme bi se prema sredini mjeseca trebalo postepeno mijenjati prema zimskom, no da ne bi te riječi uzeli za ozbiljno, dovoljno je reći kako je veljača oduvijek bila „prevrtača”!

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem grebena anticiklone čiji se centar nalazi nad sjevernom Afrikom. Anticiklona grebenom zahvaća naše područje te stoga vrijeme nije odveć stabilno. Po sjeveru i istoku Europe nalazi se mnoštvo ciklonalnih sustava pa na tom području struji hladniji te osobito vlažniji zrak.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije gdje vidimo da se nalazimo na krajnjem sjeveru anticiklone pod utjecajem grebena (ruba) tog sustava. Sjeverno od nas nalaze se ciklonalni centri. Izvor : Neverin

„Najbitnija” ciklona ovoga tjedna trenutno se nalazi daleko na zapadu Atlantskog oceana gdje se i stvorila kao posljedica spuštanja hladnog zraka preko Kanade i SAD-a u Atlantski ocean. S obzirom da se ciklona održava uz pomoć toplog zraka s jedne strane i hladnog s druge, njezina se putanja usmjerava preko Atlantskog oceana prema Europi.

Pomicanjem ciklone prema istoku narednih dana, slabit će utjecaj grebena anticiklone koji će do tada održavati „suho” jugozapadno visinsko strujanje, a ubrzo će ga zamijeniti vlažno jugozapadno strujanje kojeg će uzrokovati dolazak ciklone do zapadne Europe negdje oko petka.

Osim jačanja jugozapadnog visinskog strujanja, zbog spuštanja nešto hladnijeg zraka po stražnjoj strani te ciklone preko Atlantskog oceana do Španjolske i Francuske, doći će do stvaranja sekundarne ciklone zapadno od Španjolske koja će biti „gurana” jakim jugozapadnim visinskim strujanjem prema sjeveru Italije.

Prikaz sinoptičke situacije za vikend kada će doći do stvaranja sekundarne ciklone u Mediteranu koja će zatim imati glavni utjecaj na vrijeme kod nas. Izvor : Neverin

Zbog zaustavljanja glavne ciklone nad Velikom Britanijom usporit će kretanje i sekundarne ciklone koja će svojim približavanjem već oblačno vrijeme nadopuniti konkretnijim oborinama koje će obilježiti vikend uz pojačano jugo. Upravo sporim kretanjem sekundarne ciklone hladan zrak neće biti toliko brz pa će topla fronta biti na glavnom značaju ove sekundarne ciklone.

Ulaskom u novi tjedan izgledno je slabljenje sekundarne ciklone te odmicanje dalje na jugoistok pa će vjerojatno ponovno uslijediti stabilniji dani, ako ne i nešto hladniji i vjetrovitiji.

Južina, jugozapadnjak, oblačno vrijeme, za vikend i konkretnije oborine time će obilježiti ovaj tjedan jačanja i preuzimanja dominantnog ciklonalnog utjecaja vremena nad našim područjem što će upotpuniti sve značajke jesenskog tipa vremena, a zima će se morati strpjeti još malo.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak oblačan, samo na istoku Gorskoga kotara uz umjerenu naoblaku. Povremeno je moguća slaba kiša ili rosulja, a slabu vidljivost uzrokovat će niska naoblaka. Vjetar slab južnih smjerova, a u gorju umjeren jugozapadnih. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Srijeda također oblačna, a povremeno je izgledna slaba kiša ili rosulja. Ukupna najveća oborina neće prelaziti 3 mm. Na Kvarneru će puhati slabo do umjereno jugo, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Četvrtak veći dio dana oblačan, a samo povremeno uz umjerenu naoblaku (ponajprije u gorju) pa lokalno može doći do kratkotrajne pojave sunca. Također je izgledna i mjestimična slaba kiša ili rosulja, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova, u gorju umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Petak oblačan, a u zaleđu Rijeke te gorju uz slabu do umjerenu kišu orografskog karaktera. Ukupno bi moglo pasti 0-20 mm kiše dok bi otoci trebali proći uglavnom suho. Na Kvarneru umjereno do jako jugo, a u gorju jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Prikaz brzine udara vjetra u petak sredinom dana kada će jugo i jugozapadni vjetar dodatno ojačat. Izvor : Meteoadriatic

Subota slična petku, ali uz još malo obilnije oborine osobito u zaleđu Rijeke i gorju.

Nedjelja oblačna uz kišu posvuda, a vjerojatno i uz najobilnije oborine. Temperaturno i slično, a vjetar će malo oslabiti. Detaljnije u vezi vremena za vikend čitajte u našoj trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj