Supertajfun Meranti prijetnja Tajvanu

wp201616_5day

Prava meteorološka neman putuje prema Tajvanu kojeg će pogoditi sredinom tjedna. Meranti je dosegao status supertajfuna, stalna brzina vjetra dostiže ili prelazi 240 km/h.

Prema posljednjem izvještaju Meranti se nalazi na donjoj granici supertajfuna, jer upravo postiže brzinu vjetra od 240 km/h. Očekuje se njegovo daljnje jačanje, a prvi na udaru bit će Tajvan.

Prognoze kažu da će još jačati te čak i dosegnuti 5. kategoriju, a Tajvanu će donijeti obilnu kišu, poplave, odrone i sve nevolje koje idu uz ovako jaki tropski sustav.
Predviđa se olujni upor (porast razine mora) od 2 do 3 metra, stalna brzina vjetra od 200 km/h i 250-500 mm kiše, u planinama i do 800 mm.

Nakon Tajvana, oslabljen bi mogao put Kine, gdje će imati svoj 2. udar na kopno te donijeti lokalno 200 mm kiše. Po dolasku u Kinu trebao bi konačno oslabjeti i raspasti se.

Ostala tropska aktivnost

Osim njega zapadni Pacifik ima još tri aktivna tropska sustava, dvije tropske depresije i tropsku oluju. Za sada kodnog naziva tropska oluja 18, kreće se otvorenim zapadnim dijelom sjevernog Pacifika. Gotovo je sigurno da će od nje idućih dana nastati jaki tajfun 3. ili više kategorije, no konačan cilj još je nepoznanica, iako prognoze upućuju da će završiti u blizini Japana.
Dvije tropske depresije, jedna istočno od Japana, a druga u blizini Vijetama, ne čine se više opasne da bi ih trebalo posebno naglašavati.

Središnji Pacifik trenutno je samo na potencijalu te bi se od polja nestabilnosti ubudućnosti moglo nešto razviti.

Osjetno je je konkretniji uragan Orlene 1. kategorije na istočnom Pacifiku, ali nije prijetnja kopnu Meksika, dok prognoze sugeriraju da će tako i ostati.

I u konačnici, potencijalom se može pohvaliti i Atlantik, jer na središnjem dijelu, preko 1000 km od Malih Antila postoji mogućnost nastanka tropskog sustava.

Sličan sadržaj