SUPERTAJFUN, TAJFUN I URAGAN NA PACIFIKU, TROPSKA OLUJA NA ATLANTIKU

Još malo pa gotovo sa još jednom tropskom sezonom na oceanima sjeverne hemisfere, ali “posla” i dalje ima. Aktivna su 4 imenovana tropska sustava. Na zapadnom Pacifiku supertajfun Lekima (4. sustav 5. kategorije ove godine) i tajfun Francisco, na istočnom Pacifiku uragan Raymond, a na Atlantiku tropska oluja Lorenzo. Slijedi još jedan pregled tropske aktivnosti.

Supertajfun Lekima najjači je tropski sustav trenutno, ali i za sada bezopasan za kopno. Stalna brzina vjetra iznosi mu 260 km/h, kreće se u smjeru Japana, ali vrlo daleko. Prognoze najavljuju okretanje putanje prema sjeveroistoku uz slabljenje, tako da Japan osim valova, ne bi smio osjetiti posljedice ovog tropskog sustava. Razlog zašto će Lekima promijeniti smjer, je prisustvo još jednog tajfuna u blizini Japana.

Tajfun se zove Francisco i on je već zahvatio japansko Ryukyu otočje stalnom brzinom vjetra od 130 km/h. Kreće se u smjeru Japana, ali bi u konačnici i s ovim tajfunom Japan trebao biti pošteđen direktnog udara. Podsjećamo prije ovog tajfuna prošao je tajfun Wipha, koji također nije direktno išao na kopno, ali je ostavio posljedice, ztako da ni Francisco, unatoč činjenici da neće na kopno, neće biti baš bezopasan. I on je nekad bio supertajfunom.

Uragan Raymond pred Meksikom gotovo je stacionaran. Nakon što je brzo jačao krećući se prema kopnu i na uragan 3. kategorije, sada je uz okretanje putanje ka zapadu oslabio na 1. kategoriju. Bez obzira na to, zapad Meksika suočen je s obilnom kišom, vjetrom, valovima i plimom, a posebno je pogođeno područje Acapulca.
Raymond će idućih dana dodatno slabiti i udaljavati se od meksičkog kopna.

I konačno “posrnuli” Atlantik sa stidljivom tropskom olujom imena Lorenzo koja ne prijeti kopnu za sada.

Sličan sadržaj