(Sup)tropski ciklon Zorbas – od A do Ž

Zorbas, Meteoadriatic

Ciklon “Zorbas” odnosno “Xenophon” je atmosferski olujni sustav od 27. rujna do 1. listopada 2018. u jugoistočnom Sredozemlju, koji je po svojim karakteristima u trenutku najveće snage bio tropski ciklon prve kategorije. U ovom pregledu dane su njegove glavne karakteristike, opisana je sinoptička situacija i odgovoreno je na najčešća pitanja povezana s ovom temom. Izrađena je numerička simulacija putem WRF-ARW modela i osnovni produkti su publicirani u prilogu.

Osnovni podaci o ciklonu Zorbas

1) Životni vijek sustava

“Zorbas” je nastao 27. rujna 2018. u jutarnjim satima i trajao do prvih sati 1. listopada, stoga je imao životni vijek nešto oko 4 dana. Sustav je bio najsnažniji u noći s 28. na 29. rujna te 29. rujna u jutarnjim satima.

2) Mjesto nastanka i putanja

Sustav je nastao pred obalom Libije 27. rujna, na približnim koordinatama 32.5°N / 19.5°E. Nakon kratke putanje prema sjeveru tijekom 27. i većeg dijela 28. rujna, do približnih koordinata 35.5°N / 19.0°E, skrenuo je u smjeru istok-sjeveroistoka prema grčkom poluotoku Peloponez, gdje je sredinom dana 29. rujna svojim središtem dosegao kopno na koordinatama 36.8°N / 21.7°E, kod mjesta Methoni. Daljnja putanja sustava nastavila se prema sjeveroistoku, pored Atene, i dalje kroz Egejsko more uz kratko jačanje, u smjeru Dardanela gdje se konačno potpuno raspada u drugom dijelu noći s 30. rujna na 1. kolovoza.

3) Najveća snaga

Najveću snagu sustav je poprimio u južnom Jonskom moru, pred obalom Peloponeza, u ranim satima 29. rujna, na približnoj poziciji 36.5°N / 21.4°E. Najveća srednja brzina vjetra prema analizama numeričkim modelima dosezala je do oko 35 metara u sekundi (~70 čvorova, ~125 km/h). Najsnažniji udari vjetra su iznosili oko 40m/s (~80 čvorova, 145km/h). Najniži tlak u središtu iznosio je oko 987hPa  Najveća srednja brzina vjetra od 125 km/h svrstava ciklon u kategoriju 1 tropskih ciklona prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici. Najbliža službena meteorološka stanica središtu ciklona bila je grad Kalamata.

4) Fizikalne karakteristike

Sustav je po fizikalnim karakteristikama pripadao tropskim ciklonima. Osnovno obilježje takvih sustava je samoodrživost temeljena na oslobađanju latentne topline ukapljivanjem velike količine vodene pare konvektivnim procesima. I druge karakteristike kao što su tzv. “topla jezgra”, te jasno definirano “oko” ciklona također sustav svrstavaju u tropske ciklone. Ovakvi sustavi u sredozemlju obično se nazivaju “medicane”, što je engleska složenica od riječi Mediterranean Hurricane. Snaga ovog sustava svrstava ga među najsnažnije medicane ikad zabilježene.

Ostatak teksta možete pročitati na linku ispod:

http://meteoadriatic.net/suptropski-ciklon-zorbas-27-rujna-1-listopada-2018

Izvor: Meteoadriatic

 

Sličan sadržaj