Nove žrtve u Indoneziji

Indonezija, tsunami, HRT

Dva potresa pogodila su otok Sumbu na jugu indonezijskog arhipelaga. To je područje oko 1.600 kilometara udaljeno od otoka Sulawesija gdje nakon nedavnog potresa i tsunamija spasioci i dalje pronalaze tijela stradalih. 

Broj poginulih narastao je na 1.200 i nije konačan jer do nekih udaljenih područja spasilački timovi još nisu stigli. Potraga za nestalima se nastavlja.

Preživjeli se bore s nedostatkom hrane i pitke vode, a bolnice su prenapučene zbog golemog broja ozlijeđenih. Zbog opasnosti od širenja zaraze, žrtve se pokapaju u masovne grobnice.

Indonezijski spasioci otkrili su u crkvi na otoku Sulawesiju tijela 34 studenta teologije koje je zatrpala blatna bujica. Još 52 osobe smatraju se nestalima.

Središnji dio otoka Sulawesija uništen je u potresu nakon kojeg je u petak navečer slijedio tsunami, u kojem su poginule 844 osobe. U gradu na obali Paluu valovi su odnosili ljude, dijelove kuća, automobile i stabla.

Konačni broj mrtvih vjerojatno će biti i veći jer do nekih udaljenih i izoliranih zona još nisu stigli spasioci. Planinski dio Siri Biromaru, jugoistočno od Palua, težak je za pristup i spasioci moraju dugo hodati da bi došli do žrtava.

Indonezijska vojska vodi akcije spašavanja, ali nakon poziva predsjednika, međunarodne nevladine organizacije također su poslale ekipe na teren.
Ured za koordinaciju humanitarne pomoći UN-a procijenio je broj ljudi koji ima hitnu potrebu za pomoći na 191.000, od toga je 46.000 djece i 14.000 starijih osoba.

Izvor: HRT/HINA

Sličan sadržaj