Svibanj u Rijeci, a još nije ni travanj: Izmjerena najviša temperatura za ožujak od početka mjerenja

U nedjelju je mjestimice u Gorskom kotaru bilo snijega, a u srijedu temperatura rasla do 20°C!

Malo je reći da je srijeda u Rijeci bila iznadprosječno topla. Bilo je toliko toplo da je izmjerena najviša dnevna temperatura od čak 25°C, što se u Rijeci u ožujku nije dogodilo od početka mjerenja, koja su započela 1948. godine. Time je srušen rekord iz 1990. godine kada je izmjereno 24°C.
Po toplini u Rijeci srijeda je odgovarala kasnoproljetnom, a ne ranoproljetnom danu, jer podsjećamo, tek je prije manje od deset dana stiglo i kalendarsko proljeće. Po temperaturi od srijede gotovo da se radilo o ljetu.

Slične sudbine bio je još topliji Senj, u kojem je živa u termometru porasla do 25.9°C, čime je za 0.4°C popravljen rekord iz ožujka 1990. godine.

Ne treba niti dvojiti da su zbog toga Senj i Rijeka bili najtopliji u Hrvatskoj u srijedu, a pridružio im se još s 25°C i riječki aerodrom. U ostalim krajevima Hrvatske, temperature su bile niže, ali je na 30 mjernih postaja temperatura bila viša od 20°C. Najhladnije je bilo na Zavižanu s 11°C, Palagruži, Lastovu, ali i na Sljemenu 17°C.

U Gorskom kotaru tek je malo bilo svježije, primjerice u Pargu 20°C, Crnom Lugu i Delnicama 18°C. Prema otvorenom moru, svježina mora koje na Kvarneru ima temperaturu 13 do 15°C, još je ograničavajući faktor za rast temperature pa su u Rabu i MalomLošinju mjerena 23, odnosno 22 stupnja.

S obzirom da tijekom četvrtka se očekuje manje vedrine u odnosu na srijedu, vjerojatno ni temperature neće ponoviti vrijednosti od srijede. Bit će i bure umjerene do pojačane, ali će i dalje ostati izndprosječno toplo.

Do kraja tjedna vrijeme se neće mijenjati na Kvarneru, a u novom tjednu vidi se i nešto jača bura za utorak uz manje osvježenje na Kvarneru. U Gorskom kotaru većinom stabilno i ugodno s time da su pljuskovi mogući u nedjelju i ponedjeljak, a u utorak bi s jačanjem sjeveroistočnjaka, temperatura trebala znatnije pasti.
Kiša je u ponedjeljak moguća i na Kvarneru.

Naslovna: Ogimet

Sličan sadržaj