Svjetsko vrijeme koje je obilježilo 2013. godinu


U SAD-u ove godine tornada i uragana ispod očekivanja. Kada je 30. studenog završila sezona uragana na Atlantiku, znalo se to po malobrojnosti uragana nije dogodilo od 1982. godine. Zavrtjelo se 13 tropskih sustava, ali ni jedan veliki uragan, 3. ili više kategorije nije nastao. Pamtimo dva uragana, Ingrid i Humberta, a u prosjeku ih bude šest.

I u tornadima se “podbacilo”, zabilježeno ih je 929, a prosjek je 1.253. Iako nisu bili toliko broni, bilo ih je nekoliko koji su donijeli veću materijalnu štetu tijekom ove godine.
20. svibnja tornado EF5, prošao je gradićem Moore u Oklahomi koji je srušen do neprepoznatljivosti pri čemu je poginulo sedmero djece.

Moore, Oklahoma, AP Photo / Sue Ogrocki

31. svibnja tornado je poharao El Reno u Oklahomi, čime je postao najširi tornado otkako se vrše takve zabilješke. Širina mu je bila preko 4 km, a po svojoj snazi samo ih je nekoliko od 1950-ih odgovaralo ovom tornadu.

Događaj godine bez sumnje je tajfun Haiyan koji je poharao Filipine i koji je postao jednom od najjačih oluja ikada na Zemlji s udarom vjetra od 315 km/h, a poginulo je preko 6 tisuća ljudi.

Osim Haiyana i ciklon Phailin u Indiji također je bio vrlo snažan tropski sustav 5. kategorije, neusporediv sa Haiyanom, ali opet beskrupulozno snažan s udarima do 260 km/h. Međutim, pravovremena evakuacija spriječila je tragediju. Žrtve se nisu mogle izbjeći, ali su drastično smanjene pa je poginulo 45 ljudi, što je uzimajući u obzir snagu sustava više nego zadovoljavajuće, iako je svaki ljudski život vrijedan.

2013. obilježili su i drugi događaji poput oluja na sjeveru Europe i prosinačkih snježnih oluja u Sjevernoj Americi, ali gore istaknuti, ostavili su nekako najjači utisak na svjetsko vrijeme.

Naslovna: Tajfun Haiyan sa zemljom je sravnio Tacloban City, AP Photo/Aaron Favila

Sličan sadržaj