Tajfun Halola za vikend stiže Japanu / Na Atlantiku mogućnost tropske aktivnosti u novom tjednu

ts

Nastavlja se iznadprosječna tropska aktivnost zapadnog Pacifika, koju je dodatno potaknuo snažan El Nino. Pratimo dva tropska sustava, tajfun Halolu i tek formiranu tropsku oluju sjeveroistočno od Filipina.

Manje od tjedan dana prošlo je od prelaska tajfuna Nangka preko japanskog kopna, koji je južnom dijelu zemlje donio obilnu kišu i poplave, a već se sprema nova tropska prijetnja sličnom području.
Tropska oluja Halola već je 12 dana aktivna, a formirala se gotovo na središnjem dijelu Pacifika te krenula na svoj dugi put prema Japanu. Već 14. srpnja dobila je status tajfuna 1. kategorije, istog dana i ojačala na 2. kategoriju. Dan kasnije ponovno je oslabila na 1. kategoriju i u takvom stanju došla do otoka Wake, kojeg je zaobišla južnije. Po prolasku otoka, tajfun je oslabio na tropsku oluju, a zatim i na tropsku depresiju. Tek 20. srpnja po približavanju Marijanskoj brazdi, sustav je osnažio, a po prolasku dan poslije već stekao opet status tajfuna 1. kategorije. 22. srpnja bio je i druge kategorije, a s približavanjem japanskom Ryukyu otočju ponovno je oslabio na 1. kategoriju.
Prema posljednjem izvještaju, Halola je tajfun 1. kategorije, stalne brzine vjetra od 121 km/h i udarima od 145 km/h. Nalazi se blizu Okinawe, ali će proći sjevernije preko otoka Okinoerabu te nastaviti svoj put prema Japanu.
Prognoze ga vode zapadnije od glavnog japanskog kopna, ali dovoljno blizu da se osjeti utjecaj ovog sustava, koji će s približavanjem Japanu opet oslabjeti na tropsku oluju, a tek u utorak moglo bi doći do direktnog udara na kopno, no tada će Halola biti snage tropske depresije.
Bez obzira na sve jugozapadni i zapadni Japan mogu dobiti izraženije pljuskove (i do 100 mm) praćene olujnim vjetrom.

Halola nije jedini tropski sustav na zapadnom Pacifiku. Uz obalu Filipina 23. srpnja nastala je i tropska depresija 12, koja je 24. srpnja stekla status slabe tropske oluje, zbog čega i nije dobila ime.
Prognoze kažu da će tako i ostati. Krećući se prema Tajvanu, trebala bi ostati snage tropske depresije, zbog nepovoljnih uvjeta za razvoj tropskih sustava.

Na istočnom Pacifiku, paralelno, ali i jako daleko od Meksika, u smjeru sjeverozapada kreće se tropska depresija Felicia koja je svoje najbolje dane vidjela 23. srpnja dok je imala status tropske oluje. Sustav ne prijeti kopnu.

I na kraju Atlantik, kojeg je El Nino ove sezone jako umrtvio, no neke naznake postoje da bi idući tjedan mogli vidjeti i poneki tropski sustav.
Vode od sjeveroistočnog dijela Meksičkog zaljeva sve do Bermude, imat će najveću mogućnost za nastanak tropskih sustava, posebno početkom kolovoza. Kombinacija stacionarne fronte, tople površine oceana i slabog visinskog vjetra, trebala bi biti dovoljna za nastanak tropske oluje, koja bi obilnom kišom mogla pogoditi jugoistok SAD-a.
Veći izgledi za takav razvoj situacije vide se na samom kraju srpnja i početkom kolovoza.

Naslovna: Projekcija buduće putanje tajfuna Halola; WU

Sličan sadržaj