Tajfun i potres u Japanu


Tajfun Halong odnio je u nedjelju u zapadnom Japanu jedan ljudski život, a ozlijeđeno je još 13 ljudi, dok u potresu magnitude 6 stupnjeva, koji se dogodio u moru kod sjeverne obale Japana, nije bilo žrtava.

Zbog tajfuna vlasti su proglasile najviši stupanj uzbune i evakuirale 1,6 milijuna ljudi. Jaka kiša i vjetar uzrokovali su velike teškoće u prometu na početku turističke sezone.

Jednog muškarca odnijela je bujica u prefekturi Gifu i poslije je umro u bolnici, a u prefekturi Wakayami nestao je jedan surfer, objavila je nacionalna televizija NHK, dodajući da je ozlijeđeno 33 ljudi.

Otkazano je više od 200 letova, kao i nekoliko linija superbrzih vlakova. Tajfun bi se trebao nastaviti kretati prema sjeveru i prijeći preko najvećega japanskog otoka Honshua. U istočnom Japanu, uključujući Tokio, očekuje se oko 40 centimetara kiše i jaki vjetrovi.

Uz to, potres magnitude 6 stupnjeva dogodio se u nedjelju u moru kod sjeverne obale Japana, objavio je Američki institut za geofiziku (USGS). Potres se dogodio u 12.43 sati po mjesnom vremenu u Tihom oceanu, sjeverno od prefekture Aomori, na dubini od 37 kilometara. Izvješća o šteti i žrtvama još nema i nije izdano upozorenje na tsunami.

Prefektura Aomori se nalazi gotovo 600 kilometara sjeveroistočno od Tokija.
Potres magnitude 6 stupnjeva pogodio je u svibnju Tokio, pri čemu je ozlijeđeno 17 ljudi.

Izvor: Hrt

Sličan sadržaj