Tajfun Koppu: Katastrofa pred Filipinima

koppu-champi-oct16

Obilna kiša počela je padati na filipinskom otoku Luzonu, s približavanjem jakog tajfuna Koppu. Prema posljednjem izdanom izvještaju tajfun je 4. kategorije, stalne brzine vjetra od 215 km/h, oko 320 km udaljen od filipinskog glavnog grada Manile, što znači da je prvom kopnu još oko 100 kilometara bliži.

Satelitska snimka otkriva impresivan pogled na tajfun, s vrlo izraženim “okom” i “zidom oka”, što sugerira na iznimn snagu vjetrova na samom zidu. Kombinacija slabih visinskih vjetrova (wind shear) te toplog oceana rezultirali su intenzifikacijom s oluje 2. na oluju 4. kategorije. Udar na kopno (landfall), očekuje se u subotu navečer po hrvatskom vremenu.

U našem prvom tekstu o ovom tajfunu istaknuli smo kako će Manila biti pošteđena njegovog utjecaja. No, kako u predviđanju tajfuna ne postoji sigurna prognoza, situacija se u međuvremenu dodatno zakomplicirala, a putanja se spustila južnije. Na udaru će se naći veći dio otoka Luzona, a prvotno je tajfun trebao okrznuti samo sjeverni dio.

Na nesreću, tajfun će po ulasku na kopno skrenuti prema sjeveru i usporiti te se njegov utjecaj na Filipinima očekuje čak 3 dana. Nije to Sredozemna ciklona pa da postoje početci i prestanci kiše, uz nekoliko valova oborina. Ovdje kad počne ne prestaje padati do prolaska sustava, tako da s priličnom sigurnošću možemo najaviti velike probleme i ljudske gubitke na Filipinima.

Modeli su nemilosrdni, tajfun će udariti na kopno 4. kategorijom, a najavljuje se najmanje 600 mm kiše kroz 5 dana. Glavni grad Manila, s populacijom od 12 milijuna dobit će najmanje 300 mm kiše.
Govorimo o mogućnosti povijesne kiše i o tome da tajfun Koppu postane jedna od 5 najskupljih katastrofa ikad zabilježenih na Filipinima.
Ekstremna kiša, razoran vjetar i poplave većeg područja su neizbježne, a s njima nažalost i ljudske žrtve.

Najbolja tropska usporedba onoga što se može dogoditi na Filipinima je ako odemo u razdoblje od 18-21 kolovoza 2013. kada je FGiline pogodila tropska oluja Trami, kada je u samo 24 sata palo i više od 600 mm kiše, a preko 60% metropolitanskog područja Manile bilo je pod vodom. Poginulo je najmanje 27 ljudi, a šteta se procijenila na 2 milijarde dolara. Time je Trami postala najskuplja katastrofa koja je pogodila Filipine ikada, iste godine kada se dogodila i Trami.

TOP 5 najskupljih katastrofa na Filipinima
1) Super Typhoon Haiyan, 08/11/2013, $10 milijardi
2) Tropical Storm Trami, 20/08/2013, $2.19 milijardi
3) Super Typhoon Bopha, 04/12/2012, $898 milijuna
4) Super Typhoon Rammasun, 15/07/2014, $821 milijuna
5) Tropical Storm Nina, 04/09/1995, $700 millijuna

Ako pogledamo što je Filipinima napravila jedna tropska oluja, jasno je da bi posljedice sa nadolazećim tajfunom Koppa mogle biti još i veće.

Sličan sadržaj