Tajfun Rammasun nadomak Filipina

tajfun2

U zapadnom Pacifiku, tajfun Rammasun je na putu da ugrozi Filipine u utorak i srijedu.

Još je proteklog četvrtka na području Mikronezije formirana tropska depresija koja je ubrzo postala tropska oluja imenom Rammasun. Oluja je prešla preko otoka Guam, te se potom brzo nastavila kretati prema zapadu.

Rammasun ima potencijal za daljnje intenziviranje jer se približava Filipinima.

Razorni vjetrovi, obilne kiše uz poplave, očekuju se diljem središnjeg i sjevernog dijela Filipina, s obzirom da će se kretati preko otoka u utorak navečer i u srijedu.

Prognoze govore da bi prilikom ulaska na obale Filipina, Rammasun bio tajfun prve kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 148 km/h, s udarima koji mogu dosezati i 170 km/h.

Najveći utjecaj Rammasuna očekuje se u cijelom sjevernom Visayasu i južnom Luzonu. Trebalo bi pasti između 100 i 200 mm kiše, uključujući gradove Naga i Manilu, glavni grad Filipina.

Nakon prelasa preko Filipina, Rammasun će oslabiti zbog interakcije s kopnom, ali se u drugom dijelu tjedna očekuje njegovo ponovno jačanje nad južnim Kineskim morem.

Krajem tjedna, Rammasun će zatim donijeti opasnost za poplave, obilne kiše i razorne vjetrove na jugu Kine, s najvećim utjecajem vjerojatno u Hainanu i zapadnim pokrajinama Guangdonga.

tajfun1

tajfun3

Naslovna: satelitska snimka tajfuna Rammasun (NOAA)

Sličan sadržaj