Tajfun Vongfong opasno prijeti otoku Guam i Sjevernomarijanskim otocima


Izdano je upozorenje na mogućnost značajnih šteta prilikom udara tajfuna Vongfong na otok Guam koji se nalazi na zapadnom Tihom oceanu, te Sjevernomarijanskim otocima, koji se nalaze južno od Japana i sjeverno od Guama.

Razorne štete se očekuju i na otoku Rota, koji je nalazi u Sjevernomarijanskim otocima, 45 kilometara sjeveroistočno od Guama. Upozorenja koja pristižu jako su slična onima koja su izdana za vrijeme uragana Katrina u kolovozu 2005. Prognoziraju se vjetrovi i brzine do 210 km/h, koji bi mogli ozbiljnije oštetiti stambene objekte. Očekuje se nestanak struje i vode, koji bi mogao potrajati danima, pa čak i tjednima.

Vongfong se pozorno prati stopama tajfuna Phanfone, koji je prošao pokraj Guamua kao tropska oluja i sada utječe na Japan kao snažni tajfun.

Vongfong je u četvrtak ujutro postao tropska depresija, a u subotu ujutro potvrđen kao tajfun. Maksimalna kontinuirana brzina vjetrova se kreće oko 105 km/h, što je slično uraganu 1. kategorije.

Na sadašnjem putu središte tajfuna će u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu dosegnuti zemljopisnu dužinu od Guama do Sjevernomarijanskih otoka. Guam u ponedjeljak očekuje jaka kiša, visoki valovi, poplave, te snažni udari vjetra.

Nakon prolaska kroz Sjevernomarijanske otoke Vongfong bi mogao pogoditi i Japan. Vongfong bi se mogao intenzivirati u drugi težak tajfun, koji bi mogao biti potencijalno opasan za dijelove Japana krajem sljedećeg tjedna. Ipak, još je prerano za nagađati o potencijalnim učincima na Japan.

Foto: weather.com

Sličan sadržaj