Ekstremni vremenski uvjeti iz cijelog svijeta u 2013. godini (VIDEO)

Novo istraživanje pokazuje kako od 16 događaja u 2013. godini čak polovica je potpomognuta klimatskim promjenama.
U nastavku pogledajte o kojim se događajima radi:

1. Najgora suša u zadnjih 40 godina u Novom Zelandu

U prvi mjesecima 2013. godine kada je južna hemisfera usred ljeta, Novi Zeland se našao na udaru velike suše. Ova suša je “koštala” više od 1 milijardu dolara. Procjenjuje se kako je ovo bila najgora suša u zadnjih 40 godina na tom području. Prema saznanjima znanstvenika, za sušu su krive klimatske promjene.

2. Ekstremna toplina u Australiji

Nakon devet godina iznimno suhih uvjeta, to je napokon završilo sredinom 2012. godine. Sljedeće godine dogodila se godina ekstremne topline. Znanstvenici jednoglasno odgovaraju kako je krivac za rekordnu toplinu klimatska promjena na Zemlji.

3. Ekstremne kiše i poplave u sjevernoj Indiji

U lipnju 2013. godine, sjeverna Indija je dobila najveću količinu oborina te oborila rekord koji je stajao od 1951. godine. Posljedice ovih poplava su više od 100.000 ljudi bez krova nad glavnom.
Znanstvenici su presudili kako je djelovanje ljudske ruke u industriji djelomično krivo za strašnu poplavu u Indiji.

4. Ekstremne vrućine u jugoistočnoj Aziji

U ljetu 2013. temperaturni šok doživjeli su istočna Kina, Japan i Južna Koreja. Oboreni su temperaturni rekordi, najviše u srpnju i kolovozu. Krivac za toplinske valove i toplinu u Aziji je globalno zatopljenje.

5. Godina oborinskih ekstrema diljem SAD-a

Obilne kiše i poplave u Coloradu, mećava u Južnoj Dakoti imaju veću vjerovatnoj da će se dogoditi ponovo zahvaljujući klimatskim promjenama.

6. Ekstremna suša u Kaliforniji

I ovdje ima nekih naznaka kako su klimatske promjene krive za sušu, pogotovo kada je riječ o neobično toplom moru. Znanstvenici su objavili kako je “elastičan greben” preusmjerio Pacifik oluje čime je Kalifornija dobila sušu.

Foto/Video: The Weather Network

Sličan sadržaj