Temperatura tijekom četvrtka rasla i do 36°C / Za vikend još toplije!

omisalj, hadas, srpanj

Vrućine su na našem području ubacile u brzinu više pa je tijekom četvrtka Mali Lošinj bio najtopliji u Hrvatskoj s 36°C, a odmah za njim su Rijeka, Rab i Omišalj sa po 35°C, dok je u Pargu četvrtak bio vruć sa izmjerenih 30°C.
Kvarner je bio među najtoplijim regijama, a vruće je još bilo u Dalmaciji (Makarska 35, Ploče 36°C), te unutrašnjosti Istre (Pazin 36°C).
I na Zavižanu je četvrtak bio topao uz temperaturu od 23°C.

Vrućina je doprinijela novom zagrijavanju mora. Mjerene su temperature od 25 ili 26°C, a rekorder je Dubrovnik s temperaturom mora od 28°C.

Slijedi vruć i vrlo vruć vikend, a neke naznake promjene nema niti u idućih 7 dana. Sve će to učiniti ovaj srpanj još toplijim. Već sada u prvoj polovici srpnja, temperatura u Rijeci odstupa od prosjeka za 4°C, a nedostaje preko 90% srpanjskih oborina.

Uvijek može gore, što ćemo osjetiti na svojoj koži idućih dana, posebno za vikend kada će temperatura rasti i do 37 ili 38°C, a u ostatku zemlje i do 40°C. Dobra je vijest da makar UV indeks nije ekstreman, a po novim satnim mjerenjima DHMZ-a koja su dostupna na njihovim stranicama vrijednost UV indeksa na području PGŽ nije prelazila vrijednost 7.
Kako god bilo, voda će vam biti saveznik, bilo pitka, bilo slana i slatka.

Ako mislite da je kod nas vruće sljedeći podatak potvrdit će da živimo u umjerenom pojasu i da smo zapravo jako sebični.

Temperatura je u četvrtak u Kuvajtu prešla 50 stupnjeva Celzijevih, što je rekord izmjeren ove godine, objavio je Meteorološki centar te pustinjske zemlje na sjeveru Perzijskog zaljeva.
Ljeti se u Kuvajtu temperature kreću oko 40 stupnjeva Celzijevih, a ponekad se penju i iznad 50 stupnjeva.

U Kuvajtu, glavnome gradu istoimene države, u četvrtak je bilo izmjereno 50,9 stupnjeva u međunarodnoj zračnoj luci, a nekih 120 kilometara prema granici s Irakom čak 52 stupnja.

Izuzetno visoke temeprature izazvane su frontom vrućeg i suhog zraka, a vlažnost iznosi samo 5 posto, prema Meteorološkom centru.

Potrošnja struje koja se korisiti ponajviše za rashladne uređaje, dosegnula je 12.000 megavata, gotovo 90 posto kapaciteta zemlje ili 500 megavata više nego u srijedu.

Osim Kuvajta vruće je i u Španjolskoj i Turskoj gdje temperatura dostiže i 43°C. Čini se da ćemo ovo ljeto svi na sjevernoj hemisferi jako dobro upamtiti.

Sličan sadržaj