Temperaturni kontrasti: U Turskoj +36°C, na Grenlandu -37°C

tx_eur2

Poznata je činjenica da je u meteorologiji sve u jednom povezanom mehanizmu. Nije se jednom dogodilo da neki tropski sustav nastane u u zapadnom Pacifiku, a svoje putovanje završi na Aljasci i slično, isto kao ni da neki tropski sustav s Atlantika nakon SAD-a i Kanade završi u Europi.

Ovaj tekst nije priča o tropskim sustavima, ali je poanta vrlo slična, a tiče se povezanosti između naoko nespojivih stvari, ekstremne hladnoće na Grenlandu i topline na jugoistoku Europe i Bliskom istoku.

Prema službenim podacima istraživačke postaje Summit na Grenlandu, u utorak je izmjerena minimalna temperatura od -37°C, dok je istovremeno Akhisar u Turskoj imao 36°C. Ova dva područja zapravo veže ista stvar, anticiklonalni blok na Atlantiku.

Kako jača greben nad Ujedinjenim Kraljevstvom, tako jačaju i južni vjetrovi koji dolaze do Alpa, u sudaru s nešto hladnijim zrakom nad alpskim područjem stvara se ciklona, koja dodatno potiče povlačenje topline iz Afrike na krajnji jugoistok Europe pa su upravo najtopliji krajevi Europe ovih dana Turska, Grčka, Bugarska, Rumunjska i Ukrajina.

Isti taj anticiklonalni blok, u suradnji s “kolegom” na istoku Europe, dovest će do dužeg hladnog perioda koji nam predstoji možda čak i do početka svibnja. Zbog takvog rasporeda sustava ciklone će se, ograničene spomenutim područjima visokog tlaka zraka, direktno spuštati prema jugu, bez mogućnosti skretanja bilo gdje.
Ne samo da će se spuštati već će se područje niskog tlaka i zadržavati dulje vrijeme, čime će se povući i dodatna hladnoća upravo sa spomenutog Grenlanda, koji očito još posjeduje rezerve hladnog zraka prije nego i gore konačno nastupi toplije doba godine.

Sličan sadržaj