Buran utorak: Hladna fronta donijela i planinski snijeg / Za vikend puno kiše uz novo zahladnjenje

Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet
Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Na naše obećanje da će vam uskoro trebati jakne niste trebali dugo čekati. Nakon toplog ponedjeljka utorak je donio prolazak hladne fronte koja je u Rijeci kiše donijela tek u tragovima, u Rabu su pala 3 milimetra, a u Malom Lošinju 0.1 mm. Oborine su bile izrazito lokalnog karaktera pa je u Senju izmjereno čak 29 mm kiše. U Gorskom kotaru na sve 3 mjerne postaje 7 mm kiše.
Od ostalih predjela Hrvatske u Istri je palo do 11 mm, Lici do 10 mm, Slavoniji do 23 mm, a u Dalmaciji je kiše bilo najmanje, a na jugu je potpuno izostala. Lokalno su zabilježeni i pljuskovi praćeni grmljavinom uz pojavu tuče.

Frontu na Kvarneru uglavnom vežemo za buru koja je bila umjerena do jaka s olujnim udarima, ponegdje čak i olujna pa su nastale poteškoće u prometu, kako kopnenom tako i pomorskom.
Uz buru (sjeveroistočnjak u gorju) je bilo i osjetno hladnije. U 14h Kukuljanovo i Senj mjerili su 10°C, Baška 11°C Cernik, Crikvenica i Čavle 12°C, Bakar, Jurdani, Mali Lošinj i Rab 13°C, Cres, Rijeka i Viškovo 14°C te Malinska i Opatija 16°C.
Još je hladnije bilo u Gorskom kotaru. Crni Lug i Parg mjerili su 6°C, Delnice 5°C, Mirkovica 1°C.
Na Zavižanu je uz -1°C padao i snijeg (izmjereno 15 cm), a snijega je bilo i na najvišim predjelima Like i Gorskog kotara.

Unatoč zimskom “opusu” koji je prevladavao u opisu vremena za utorak, nije izostala ni iznadprosječna toplina. U Šibeniku je temperatura prije fronte rasla i do 25°C, a nakon njenog prolaska uslijedio je pad i veći od 10°C.

Danas (srijeda) okrenuta je druga stranica. Svježije je, ali sunčano vrijeme, a i bura se smirila. Tako će ostati i tijekom četvrtka, uz napomenu da će zbog vedrine jutro biti hladno, do nule može u Gorskom kotaru, ispod 5°C u zaleđu obale, a ispod 10°C na Kvarneru.
Tijekom dana zbog sunca će biti i još toplije. No, ta priča neće dugo trajati.

Uslijedit će oblačniji petak s povremenom uglavnom slabom kišom u poslijepodnevnim i večernjim satima. Ojačat će vjetar južnih smjerova.
U subotu će se sa sjevera Europe spustiti dolina s frontalnim poremećajem, uz stvaranje sekundarne ciklone čije će se polje protezati od sjeverne Italije do Mađarske, što jamči obilne oborine u PGŽ, a uz vjetar južnih smjerova neće biti nimalo ugodno.
Gotovo stacionarno polje bit će zaslužno za oborine i tijekom nedjelje, ali upravo ta statičnost znači i povlačenje dodatnih količina hladnog zraka sa sjevera, zbog čega će nedjelja biti još hladnija od subote. Tome će doprinijeti i okretanje vjetra na sjeverne smjerove pa se u nedjelju poslijepodne i navečer očekuje spuštanje snježne granice. Mogućnost za susnježicu ili snijeg tako će porasti i u nižem gorju, dok predjeli iznad 1100 metara za snijeg nemaju brige.

Dakle, od petka početak duže i hladnije promjene vremena. Obilna kiša, mogućnost snijega i u nižem gorju.
Za takav razvoj vremena zaslužna je prva zimska situacija koja se postavlja na prognostičkim kartama, gdje se ciklone spuštaju s frontama direktno prema nama, jer ih “kanaliziraju” anticiklonalni blokovi, jedan na Atlantiku, a drugi na krajnjem istoku Europe. Takva bi situacija mogla potrajati i do 1. svibnja.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Sličan sadržaj