Ljeto usred travnja, ali ne i na Kvarneru / Ne spremajte jakne, trebat će vam uskoro!

13015429_1148774545153504_1124695026721835406_n

Nakon fronte u četvrtak, vikend je donio sunčanije i toplije vrijeme. U petak i subotu na području PGŽ bilo je više sunca dok je nedjelja bila oblačnija, a palo je mjestimice i malo kiše.

Uz toplinu naročito je tijekom subote bilo i vjetrovitog vremena uz dominaciju vjetrova III i IV. kvadranta. More je još uvijek “kočnica” grijanju na otocima (16°C) o čemu svjedoči i temperatura zraka iz Malog Lošinja do 20°C. Koji stupanj toplije bilo je u Rijeci, a u Gorskom kotaru je bilo iznad 15°C, ipak malo svježije.

I dok je PGŽ imala pristojne temperature za vikend, u Slavoniji su već počele pripreme za ljeto. Anticiklona iz jugoistočnog Sredozemlja s jakim vjetrovima donosila je veliku količinu topline pa su u nedjelju u Slavoniji mjerene i “30-ice” (Osijek), a u susjednim zemljama bilo je čak i toplije (Loznica, Valjevo i Zenica 32°C).

Bez neke značajnije promjene ulazimo u ovaj tjedan, ali on u svom prvom dijelu u PGŽ neće biti ni posve stabilan.
U ponedjeljak se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme uz mogućnost slabe kiše ili pljuskova, a veća vjerojatnost bit će sjevernije od Rijeke te u Gorskom kotaru.
Utorak će u svom prvom dijelu donijeti prolazno izraženiju promjenu s hladnom frontom, gdje su lokalno mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. Poslijepodne smirivanje vremena, na Kvarneru uz razvedravanje, a u Gorskom kotaru će se oblaci zadržati. Zapuhat će prolazno umjerena do jaka bura s olujnim udarima, a u gorju sjeveroistočnjak iste snage. Osvježit će, najmanje na otocima gdje će temperatura rasti do 20°C, dok će u Rijeci biti možda malo viša od 15°C, u Gorskom koaru i oko 10°C.
Srijeda će posvuda donijeti sunčanije i toplije vrijeme, više oblaka očekuje se u četvrtak, a od petka do kraja tjedna doći će do izraženije promjene vremena uz pad temperatura (mogući čak susnježica i snijeg u Gorskom kotaru) što je već s naše strane bilo najavljivano, a ima veze s kretanjem sinoptičke situacije u Europi.

Tijekom ožujka u stratosferi nad Sjevernim polom dogodilo se nešto što se naziva “sudden stratospheric warming (SSW)” ili “iznenadno zatopljenje u stratosferi”. Njega karakterizira slabljenje polarnog vrtloga i njegovo dislociranje i prepuštanje mjesta anticikloni, odnosno jačanje anticiklone nad Sjevernim polom, čime se sva hladnoća oslobađa i spušta po istočnim rubovima te anticiklone.
Sve što se dogodi u stratosferi, propagira se u troposferu kroz 4 do 6 tjedana. Kako je vrhunac SSW-a bio u trećoj dekadi ožujka, treba proći još neko vrijeme da bi se učinak vidio na troposferskim zbivanjima.

Zapravo, događanja su već počela…

Ovu analizu započet ćemo kartom očekivane sinoptičke situacije za petak, gdje je vidljivo da na Atlantiku jača anticiklona i pruža se sve do Grenlanda, dok njen drugi ogranak istočno čini na krajnjem istoku Europe i zapadu Azije sve do Sjevernog pola.

Logičan zaključak je stoga da između ta dva anticiklonalna sustava sa sjevera se spuštju fronte i ciklone, koje kao po “tračnicama” idu prema jugu, jer zbog spomenutih blokova nemaju gdje. Iz ovog će Skandinavija dobiti i veću hladnoću, ali isto tako i UK koje je proteklog vikenda imalo čak i snijeg mjestimice.

Zapravo, radi se o školskom primjeru zimske situacije, nešto čega je jako puno nedostajalo tijekom zime, jer je Atlantik bio nezaustavljiv uz zonalno strujanje, a sad na proljeće, zahvaljujući SSW-u dobit ćemo savršenu zimsku situaciju, koju smo najavili još početkom ožujka.

Spuštanjem fronte za vikend na Sredozemlju će se formirati ciklona koja će dodatno povući hladnoću prema nama. Zato najniže temperature ovog tjedna očekujte u nedjelju gdje će na Kvarneru temperatura biti od 10 do 15°C (ponegdje i niža od 10°C), u Gorskom kotaru od 0 do 5°C, a uz kišu, očekuje se okretanje oborina na susnježicu, iznad 1100 metara čak i snijeg!

Iduća karta dočarava savršenstvo situacije. Dva snažna bloka usmjeravaju sve sustave i svu hladnoću direktno prema jugu. Prava ludnica na prognostičkim kartama i nešto što se čak i zimi rijetko događa.

Zima se vraća, već ovaj tjedan ćemo to osjetiti na svojoj koži.

Sličan sadržaj