Broj mrtvih u Ekvadoru raste: U potresu poginulo 272 ljudi, spasioci golim rukama traže preživjele

7.8 magnitude earthquake hit Ecuador and Colombia
Spasioci su nastavili utrku s vremenom u pokušaju pronalaženja preživjelih pod ruševinama u Ekvadoru, nakon snažnog potresa u kojem su poginule 272 osobe.

“Broj mrtvih sigurno će porasti i to vjerojatno znatno”, upozorio je ekvadorski predsjednik Rafael Corea priopćavajući nove privremene podatke.

“Ovo su teški trenuci, radi se o najvećoj tragediji u zadnjih 67 godina, premašio ju je jedino potres iz 1949. u Ambatu, u središnjem dijelu zemlje”, dodao je on.

Po šefu države, broj ozlijeđenih sada iznosi 2068, u padu u odnosu na brojku 2557 koju je prethodno priopćio potpredsjednik Jorge Glas. U posjetu Vatikanu Rafael Correa, koji je deblokirao hitnu proračunsku pomoć od “oko 600 milijuna dolara”, doputovao je noćas avionom u Mantu.

U tom području ekvadorske obale, stradalnici su golim rukama tražili nestale pod ruševinama, prije nego su i drugu noć proveli vani, iz straha od naknadnih potresa ili da bi pazili na ono malo što su uspjeli spasiti.

U Portovieju, na zapadu zemlje, jednom od najpogođenijih gradova, srušene kuće, opustošena tržnica, ulični rasvjetni stupovi na tlu i krhotine razbacane po nogostupima svjedočili su o opsegu potresa jačine 7,8.

“Već smo izvukli tri tijela a mislimo da ih ima još 10 ili 11 koja su prikliještena”, kazao je član spasilačke ekipe na ruševinama hotela El Gato, zgrade od šest katova koja se u cijelosti urušila.

Tridesetak srušenih hotela

Stotinjak zatvorenika iskoristilo je priliku i pobjeglo iz zatvora u Portovieju. “Pokrenuli smo operacije da ih ponovno ulovimo”, napisala je na Twitteru ministrica pravosuđa Ledy Zuniga i dosad ih je dio pronađen.

U Guayaquilu, iako gotovo 400 kilometara južno od epicentra potresa, “jako smo osjetili potres”, ispričao je Oscar Alava, 41-godišnji inženjer. No, “hvala Bogu, ništa nam se nije dogodilo. Pas nas je upozorio lajanjem”.

U toj luci s više od dva milijuna stanovnika, jedan je muškarac smrvljen u automobilu nakon urušavanja mosta, a djevojčica je smrtno stradala kad se krov trgovinskog centra djelomično urušio.

U Manti, na zapadnoj obali, gradu blizu epicentra, “kuće su se urušile, ulične svjetiljke pale, ljudi su očajni, ima ih zakopanih pod ruševinama”, opisala je 40-godišnja Miriam Santana, službenica.

Dvoje Kanađana također je među žrtvama, po vlastima.

Svijet nudi pomoć

Europska unija najavila je aktiviranje europskog mehanizma civilne zaštite za pomoć toj južnoameričkoj zemlji, dok je američki državni tajnik John Kerry ponudio podršku SAD-a.

Na lice mjesto upućeno je 14.000 pripadnika sigurnosnih snaga, 241 zdravstveni radnik i dvije pokretne bolnice. Pojačanja dolaze iz Kolumbije, Meksika, Čilea, Srednje Amerike i Španjolske.

U Pedernalesu, epicentru potresa, popularnom turističkom središtu s plažama na Tihom oceanu, vlasti su broj mrtvih procijenile na 300 do 400, ističući da je uništeno tridesetak hotela.

“Pedernales je opustošen, zgrade su urušene, posebice hoteli gdje su smješteni brojni turisti, ima mrtvih tijela. Potrebna nam je pomoć”, rekao je medijima gradonačelnik Gabriel Alcivar.

Izvor: HINA

Sličan sadržaj