Temperaturni rekordi na kraju rujna

Ilustracija, mraz u Tršću, Diana Zbasnik

Nakon iznimne topline prva tri tjedna rujna, u posljednjem tjednu bilježili smo nove ekstreme.

Nakon srijede, kada je za rujan bilo rekordno hladno jutro na Zavižanu, četvrtak je donio neuobičajeno hladno jutro u unutrašnjosti Dalmacije.

Bura je oslabjela više od očekivanoga, pa je nestalo miješanja zraka i temperatura se spustila na vrijednosti blizu 0°C, kao rijetko kada u povijesti mjerenja, ponegdje čak i nikada.

Kninu je, primjerice, u posljednjih 70 godina, koliko se svakodnevno mjeri na meteorološkoj postaji DHMZ-a, niže od 2.4°C u rujnu izmjereno samo 2 puta, i to 29. rujna 1970. i 28. rujna 1977. godine pa je ova izmjerena temperatura zraka u četvrtak ujutro rekord u smislu najranijeg tako hladnog jutra nakon ljeta.

Sinju je rekord još značajniji jer minusi do sada u rujnu nikada nisu zabilježeni, a ovog četvrtka je bilo čak -2.6°C.

Nakon što je u srijedu, 26. rujna, u Gradištu do novog temperaturnog  rekorda za najnižu rujansku temperaturu nedostajalo samo 0.3°C, u četvrtak je taj rekord postavljen. Temperatura se spustila do 1.7°C, što je za 0.7°C niže od rekorda od 29.9.1990. godine (+2.4°C).

Istaknimo i zanimljivost, da je u četvrtak po visini počelo pritjecanje toplijeg zraka. Tako je ujutro na Zavižanu (nakon što je dan ranije izmjereno za rujan rekordno niskih -4.0°C) minimalna temperatura bila za 9.4°C viša odnosno izmjereno je +5.4°C. Najviša dnevna je porasla do 15.0°C. Dakle, nastupila je temperaturna inverzija.

Izvor: DHMZ/HRT/Crometeo

Sličan sadržaj