Tijekom petka moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim udarima vjetra

Meteoalarm/DHMZ
Meteoalarm/DHMZ

Ovo ljeto nastavlja u normalnom tonu. Nema ekstremne vrućine kakva se događa u Španjolskoj i Turskoj, a opet je dovoljno toplo da se dobije dojam ljeta. Povremeno se događaju hladni prodori kako bi osvježili atmosferu.

Vrlo slično se događalo ovog tjedna. Hladna fronta donijela je u ponedjeljak pljuskove s grmljavinom i osvježenje dobrom dijelu sjevernog Jadrana, Gorskom kotaru i Lici te unutrašnjosti zemlje. Lokalno se radilo i o većoj količini kiše.

Već od utorka sunce je uzelo primat te je ubrzo temperatura opet premašila 30°C. Tako je primjerice tijekom srijede posvuda na Kvarneru mjereno preko 30°C, dok se u gorju zadržalo toplo ili vrlo toplo vrijeme.

Nakon zagrijavanja, red dolazi opet na hlađenje, a za njega će se pobrinuti hladna fronta koja stiže sa sjeverozapada Europe.
Još u prvom dijelu petka vrijeme bez promjene, a zatim će s odmicanjem poslijepodneva rasti mogućnost pljuskova s grmljavinom, a posebno navečer kada su mogući i neverini na sjevernom Jadranu, odnosno jače nevrijeme u Gorskom kotaru. Uz oborine, mogući su i olujni udari vjetra.

Tijekom dana puhat će umjeren do jak vjetar južnih smjerova, a navečer će vjetar naglo okrenuti na sjeverni smjer, a na Kvarneru će zapuhati jaka do olujna bura, koja čak u prvom dijelu subote može imati orkanske udare.

Smirivanje bure i vremena, očekuje se u drugom dijelu subote. Fronta će za sobom ostaviti osjetno svježije, ponegdje i hladnije vrijeme, ali će se u danima nakon fronte vrijeme opet stabilizirati i zatopliti.

Za kraj još samo jedan “hint”: Prognostički modeli za sedam dana vide još jedan jači prodor, po uzoru na prošli srpanj, no o tome ćemo više idućih dana.

Sličan sadržaj