Tropska oluja Earl ubila 6 ljudi u Dominikanskoj Republici

df

U prošlom tropskom izvješću, od prije nekoliko dana, spomenuli smo mogućnost da se od tropskog vala na Karibima izrodi tropski sustav. Upravo to se dogodilo jučer kada je nastala tropska oluja Earl, koja je u samo nekoliko sati svog djelovanja dovela do smrti 6 osoba u Dominikanskoj Republici.

Zbog jakog vjetra strujni stup srušen je na autobus što je izazvalo požar. Osim smrtno stradalih, u nesreći je ozlijeđeno i 12 osoba.

Oluja nastavlja svoj put te je trenutno pred poluotokom Yucatanom, zbog čega su izdana brojna upozorenja za Belize Honduras, Gvatemalu i Meksiko, gdje se očekuje i preko 100 mm kiše, a u najgorem slučaju čak 300 ili 400 mm.
Prvi će na udaru biti Belize kojem je oluja trenutno najbliža, a do njega će stići u četvrtak.

Nida pogodio Hong Kong i Kinu

Bivši tajfun Nida istovremeno donosi obilnu kišu, vjetar i poplave Hong Kongu i Kini, a na kopno Kine stigao je tijekom utorka, zbog čega su škole bile zatvorene. Udari vjetra iznosili su i do 150 km/h, a rezultat tako snažnog vjetra su brojna srušena stabla i prometna infrastruktura.
Nida više ne postoji na kartama tropskih sustava, ali su njeni ostaci itekako aktivni.

Na istočnom Pacifiku i dalje je vrlo aktivno. Tropska oluja Howard odmiče od Meksika u smjeru Havaja, a njegovim stopama kreće se tropska oluja Ivette, koja ima potencijal za jačanje na uragan 1. kategorije.

Sličan sadržaj