Tropi: Javier, Omais, Conson, Earl

Clipboard01

Tropska oluja Javier prijeti meksičkoj obali u ovom tjednu, a očekuju se lokalno obilnija kiša i jak vjetar.
Formirao se sredinom nedjelje iznad istočnog Pacifika, a odmah po jačanju počeo je natapati dijelove Meksika pa je u obalnom području u 36h palo 250 mm kiše.
Trenutno se kreće kalifornijskim poluotokom snage tropske oluje sa stalnom brzinom vjetra od 75 km/h. Prate ga obilna kiša i vjetar, a nakon srijede više se ne vidi njegovo postojanje.

Istu brzinu vjetra ima i tropska oluja Omais koja se kreće istočno od Japana, ali od nje ne prijeti znatnija opasnost,upravo iz činjenice što je oluja promijenila smjer i poštedjela Japan.

Osim Omaisa, na zapadnom Pacifiku prisutna je i tropska oluja Conson, sustav koji se za sada kreće otvorenim vodama i ne prijeti veće naseljenim područjima. Moguće je jačanje na tajfun 1. kategorije idućih dana, ali i kretanje prema Japanu.

Pregled ćemo zaključti jednom olujom koja više ne postoji, ali koja je donijela velike probleme Karibima, Gvatemali, Belizeu i Meksiku. Nekadašnji uragan Earl u svom pohodu od Kariba do Meksika uzeo je brojne živote, a za sada je crna statistika zaustavljena na broju 45.

Sličan sadržaj