Makedonija: Najmanje 20 mrtvih u nezapamćenoj oluji u Skopju

skop5
Najmanje je 20 osoba izgubilo život, njih 22 je ozlijeđeno, a šest se vode kao nestale u jakom olujnom nevremenu koje je u subotu navečer poharalo makedonsku prijestolnicu. To su najnovije informacije koje prenose makedonski mediji.

Snažno olujno nevrijeme s kišom i vjetrovima pogodilo je Skoplje u subotu navečer.

“Do 8,30 sati pronašli smo 15 žrtava. Naši timovi tragaju za drugim mogućim žrtavama”, kazala je za AFP glasnogovornica policije Liza Bendevska.

Nekoliko je predgrađa posebno pogođeno poplavama a dio prometnica oštećen je. Kiša je prestala padati u nedjelju no u prognozi je nastavak oborina navečer.

Nevrijeme, s vjetrovima koji su puhali snagom većom od 70 kilometara na sat, pogodilo je sinoć sjeveroistočna predgrađa Skoplja, a u nekim dijelovima voda je dostigla nivo od čak metar i pol, javili su lokalni mediji.

“Ovako nešto nikada nismo doživjeli”

Makedonski policajci i vojnici u poplavljenim područjima traže preživjele i eventualne nove žrtve.

“Ovo je katastrofa, ovako nešto nikada nismo doživjeli”, rekao je gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski.

Jake oluje pogodile su i sjeverozapadni makedonski grad Tetovo i izazvale veliku materijalnu štetu, ali srećom bez ljudskih žrtava.

Kiša je prestala padati u nedjelju, no meteorolozi za večeras prognoziraju nastavak oborina.

U Skoplju su u dva sata pale 93 litre vode po četvornom metru, što je prosjek za čitav kolovoz, navodi Državni hidrometeorološki zavod. Tolika količina kiše je prouzročila poplave i odrone u predgrađu prijestolnice a poplavljeni su i neki dijelovi centra.

Izvor: P.S., Hina, D.H.
Foto: FAH

Sličan sadržaj