Tjedan će obilježiti nestabilnosti: Tijekom ponedjeljka već zabilježena jača nevremena u Međimurju, Sloveniji i Austriji

Sveti Duh na Oštrem Vrhu, Slovenija, Izvor: Svet
Sveti Duh na Oštrem Vrhu, Slovenija, Izvor: Svet

U tekstu od proteklog tjedna, natuknuli smo da će u ovom tjednu biti nestabilnije te za razliku od proteklog vikenda i svježije.

Nakon prolaska ciklone s hladnom frontom u prošlom tjednu, vrijeme se u drugoj polovici prošlog tjedna stabiliziralo, a za vikend se vratila i umjerena ljetna vrućina, iako je još u petak situacija u jutarnjim satima podsjećala na zimu.
Temperature su se tijekom vikenda penjale i preko 30°C, ali i dalje se radilo o sasvim normalnim temperaturama za doba godine.

Tjedan je počeo u istom tonu, ali osjetno turbulentnije, jer je u poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti Hrvatske te u Sloveniji i Austriji bilo i jačih grmljavinskih oluja, a posebno šokantan prizor dolazi iz Slovenije, gdje je zabilježena tuča veličine breskve!

Na području kopnene Hrvatske najintenzivnije je bilo u Međimurju gdje je lokalno palo i 50 mm oborine praćene grmljavinom uz pojavu tuče.

Za razliku od nestabilnog ponedjeljka, utorak za sada protječe u mirnijem tonu. Prema situaciji od podneva, na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije je pretežno vedro vrijeme, uz slab vjetar.
Vrlo toplo je, Makarska je nešto svježija i mjeri 24°C, slijede Split i Zadar s 26°C, Dubrovnik 27°C, Hvar i Knin 28°C te Šibenik 29°C.
Središnji i istočni dio Hrvatske uz pretežno vedro vrijeme, ima i umjereno do pretežno oblačnog vremena. Neznatnih oborina može biti na krajnjem istoku zemlje.
Varaždin je na 20°C, slijede Krapina i Križevci s 21°C, Karlovac, Slavonski Brod i Zagreb 22°C te Bjelovar, Daruvar i Sisak 23°C, Đakovo 25°C te Vinkovci 26°C.

Slično je i na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, gdje je pretežno ili djelomice sunčano te vrlo toplo ili vruće vrijeme. Situaciju dodatno pogoršava sparina, jer je relativna vlažnost zraka iznad 40%.
To ujedno znači da su nestabilnosti u ostatku dana itekako moguće.
Unatoč tri vruća dana, more se i dalje teško zagrijava. 22 do 24°C je na sjevernom dijelu, a jedino na jugu Hrvatske Dubrovnik ima izmjereno i 25°C.

Vrijeme se neće u potpunosti stabilizirati niti idućih dana. Najsunčanije će biti u Dalmaciji, najnestabilnije u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti, dok će se sjeverni Jadran nalaziti negdje između svega toga. Uz sunčana razdoblja i pljuskovi će biti mogući u Istri i na Kvarneru, posebno u četvrtak.

S nestabilnostima će malo i osvježiti.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj