Tjedan u kojem će se (napokon) osjetiti ljeto

Očekivana TMax po modelu GFS, za petak
Očekivana TMax po modelu GFS, za petak

Kada je o PGŽ riječ, od početka klimatološkog ljeta 1. lipnja nije bilo službene postaje koja je imala vruć dan.

Najtopliji dan u Rabu bio je 7.6. kada je izmjereno 29.5°C.
Mali Lošinj je najtopliji dan u lipnju imao 8.6. kada je izmjereno 29°C.
U Rijeci je 7.6. izmjereno 28°C.
Također 7.6. Parg je imao najvišu vrijednost temperature od 22.8°C.

Usporedbe radi, prošle godine od 3. do 14.6. Rijeka je imala niz vrućih dana u kojima je temperatura rasla i do 34°C. Ove godina potpuna suprotnost.

Čini se da je ove godine priroda čekala početak kalendarskog ljeta kako bi službeno sezona počela. Kalendarsko ljeto službeno dolazi 20. lipnja u 23:34. U tom terminu postiže se ljetni solsticij.
Tada je na sjevernoj Zemljinoj polutki dan najdulji i počinje ljeto, a na južnoj polutki najkraći i počinje zima.

A i vrijeme će se idućih dana ponašati u skladu s kalendarskim očekivanjima.

Prije toga osvrt na zbivanja tijekom nedjelje kada je veći dio zemlje bio pod utjecajem plitke ciklone koja je povremeno, a posebno u večernjim i noćnim satima donosila oborine. Na području PGŽ bez konkurencije najviše kiše dobio je Gorski kotar, a na službenim postajama palo je između 20 i 37 litara po metru kvadratnom.
Skromnu količinu kiše dobio je morski dio županije, nevezano bilo sjever ili jug, uglavnom se radilo o količinama 6 do 12 mm, uz iznimku Raba koji je jedini odudarao s izmjerenih 21 mm kiše.

Van PGŽ bilo je još obilnijih oborina, posebno u unutrašnjosti. 73 mm pala su na zagrebačkom aerodromu, 60 mm na Sljemenu, 57 mm u Ogulinu, 55 mm u Varaždinu, 54 mm na zagrebačkom Griču, 50 mm u Karlovcu itd.

Novi tjedan donio je povoljnije vremenske prilike, iako još uvijek ima lokalnih pljuskova.
Na sjevernom Jadranu je pretežno do potpuno oblačno vrijeme uz mjestimičnu slabu kišu. Vjetar je slab do umjeren, promjenjiva smjera.
Temperature zraka i nisu prave ljetne, ali sasvim je ugodno. Cres i Krk su najtopliji s 23°C, slijede Crikvenica, Bakar, Buzet, Malinska, Pula, Rabac i Umag 22°C, Baška, Labin, Omišalj, Pazin i Poreč 21°C, Mali Lošinj, Rab, Rijeka, Rovinj i Senj 20°C te Kukuljanovo 18°C.
Pretežno oblačno vrijeme je na području Like i Gorskog kotara uz mjestimičnu kišu. Vjetar je slab.
Temperature zraka su primjerenije sredini proljeća, pa tako najtopliji Gospić i Otočac mjere 17°C, slijede Brinje i Crni Lug s 15°C, Delnice i Parg 13°C, Platak 11°C, Mirkovica 10°C te Zavižan 8°C.

Dan po dan
Utorak će biti još stabilniji, samim time i topliji, iako bez temperatura od 30°C
Tijekom srijede atmosfera će se potpuno stabilizirati i dodatno zagrijati, ali još tijekom srijede temperatura ne bi trebala prelaziti 30°C.
Temperatura preko 30°C gotovo sigurno će biti dosegnuta tijekom četvrtka kada će u naše krajeve stići dodatna pošiljka vrućeg afričkog zraka. Očekuju se temperature i do 33°C.
Slično se očekuje i u petak.
Subota i nedjelja bit će stupanj-dva svježije.

Svo to vrijeme dominirat će bura na Kvarneru, sjeveroistočnjak u gorju koji u noćnim satima ponekad mogu biti prolazno i jaki.

Dakle, ljeto polako, ali sigurno stiže u drugoj polovici ovog tjedna, no koliko će stabilizacija trajati, teško je reći. Vjerojatno do kraja tjedna, dok je idući tjedan pod upitnikom.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj