Tjedan u PGŽ počinje uz lokalno jača grmljavinska nevremena, a završit će bez većih vrućina

web_3h_ob_uk_30

Nakon niza stabilnih, ali ne pretoplih dana, na red dolazi još jedna promjena vremena. Sredozemlje se destabiliziralo zahvaljujućui prodoru s Atlantika, koji je već zapadnije tijekom nedjelje donio lokalno jače grmljavinske nestabilnosti, a na području Venecije došlo je i do pokušaja formiranja tornada. Ipak, sve je ostalo samo na pokušaju.

Nedjelja u PGŽ, prošla je u pripremi za novu promjenu vremena koja nam slijedi u prvom dijelu tjedna koji je tek započeo. Temperature su tijekom nedjelje rasle i do 27°C, a s odmicvanjem dana vrijeme je postajalo sve oblačnije, ali je nebo izdržalo.

S približavanjem frontalnog poremećaja sa zapada vrijeme će se znatnije destabilizirati. Prve oborine u ponedjeljak što se PGŽ tiče prvo će zahvatiti riječko područje i Gorski kotar, a lokalno može pasti i preko 30 mm kiše (posebno u Gorskom kotaru). Nije isključena ni pojava grrmljavine. Oborine će se do kasno navečer proširiti i na jug županije. Ne možemo govoriti o jednakoj raspodjeli oborina pa je moguće da se negdje dogodi pravi potop, a da negdje oborine čak i izostanu.
Osim mogućih intenzivnijih oborina, pažnju stavljamo i na umjereno do jako jugo s olujnim udarima na otocima, koje će puhati tijekom dana.

U utorak manje oborina, ali i vjetra, jer će jugo biti u slabljenju, a moguća su i sunčana razdoblja tijekom dana. Temperature će biti bez značajnije promjene. Kiša će biti moguća uglavnom na riječkom području i mjestimice u Gorskom kotaru i to u malim količinama.

Već u srijedu, novo jačanje oborina, a ponovno u prvom dijelu dana na riječkom području i u Gorskom kotaru može pasti i nešto više kiše. U drugom dijelu dana oborine će oslabjeti, navečer i prestati uz razvedravanje.

Uvod je to u stabilno i toplije vrijeme koje slijedi od četvrtka. Za kraj moramo naglasiti dvije stvari. Vrućine će najviše zahvatiti poglavito istok, a onda i jug Hrvatske, gdje modeli vide temperature i preko 35°C (galerija ispod).
Na području PGŽ temperatura će u petak i subotu imati najviše vrijednosti, ali ni te najviše vrijednosti neće biti više od 31°C, a na većini područja čak niti više od 30°C.

Već u nedjelju sa suhim hladnim prodorom zapuhat će bura i temperatura će biti osjetno niža, tako da o nekom značajnijem valu vrućina na Kvarneru i u Gorskom kotaru, po trenutnom interpretiranju modela nema govora.

Naslovna: Oborine za poslijepodnevne sate ponedjeljka po modelu Aladin HR, meteo.hr

Sinoptička situacija za ponedjeljak u 12h, model ECMWF, meteo.hr

Aktualna sinoptička situacija, model GFS, wetterzentrale.de

Prognozirane temperature za četvrtak u 14h po modelu GFS, maps.meteoadriatic.net

Aktualna radarska animacija, ARSO

Sličan sadržaj