Tjedan završava padom temperature: Kiša i bura na Kvarneru, snijeg u Gorskom kotaru

Rtavn1441

Proljeću usred jeseni napokon se nazire kraj. Prognotički modeli sve su složniji da će subota i nedjelja biti prekretnice u dosadašnjem razvoju sinoptičke situacije, koju od 31. listopada obilježava djelovanje anticiklone uz iznadprosječne temperature zraka.

Veći dio tjedna temperature će i dalje biti iznad prosjeka, iako će od srijede postajati i sve nestabilnije.

Glavnina zbivanja započet će u petak i potrajati do kraja tjedna. Najbitniji događaj tjedna svakako će biti formiranje anticiklonalnog bloka na Atlantiku koji će biti ključan za zahladnjenje koje se sprema. Anticiklona će se protezati od Azora do Grenlanda, uz naglasak na Grenland, gdje će se po prednjoj strani spuštati hladnoća prema jugu Europe, koja zbog “bloka” neće imati gdje osim put Sredozemlja.

Zato se s prodorom hladne fronte tijekom subote očekuje stvaranje ciklone nad Italijom koja će dodatno povući veću količinu hladnog zraka nad naše područje. Već tijekom subote temperatura će u Gorskom kotaru pasti i za najmanje 10-ak stupnjeva, uz okretanje oborine s kiše na snijeg, a može ga pasti i više od 10 cm. Snijegu će prethoditi moguće i obilnija kiša.

Na Kvarneru će biti kiše, posebno tijekom petka i subote, lokalno i preko 100 mm, a tijekom petka će na Kvarneru biti i juga, u Gorskom kotaru jugozapadnjaka, a s prolaskom fronte zapuhat će jaka do olujna bura s orkanskim udarima. Temperatura će također osjetnije pasti. Snijeg na Kvarneru nije moguć, iako nešto susnježice može pasti samo u najvišim predjelima riječkog zaleđa, iznad 800 metara.

Modeli su još dosta proturječni, što se nedjelje tiče, ali svakako je moguće da i nedjelju obilježi zimsko vrijeme. Na Kvarneru će osjetu hladnoće pridonositi bura, a temperatura neće rasti više od 10°C, dok će u gorju biti hladno s povremenim snijegom, što znači i temperture oko ili ispod nule.

No, prije same promjene, slijedi još nekoliko iznadprosječno toplih dana, uz nestabilnije vrijeme od srijede te glavninu promjene od petka do kraja tjedna.

Napominjemo da je ova analiza rađena na temelju zadnjih prognostičkih modela i može odstupati već sa sljedećim izlazom, temperaturno i oborinski, a detaljnu prognozu u skladu s aktualnom sinoptičkom situacijom možete pogledati u našoj PROGNOZI. Bude li drastičnih odstupanja pisat ćemo i nove vijesti.

Sličan sadržaj