TJEDNA PROGNOZA | Nestabilno i dalje, u utorak i srijedu mogućnost obilnije kiše

Od početka studenog traje vrijeme kojeg obilježava jako puno oborina. Većinom se u PGŽ prešlo i 100 mm kiše, a pojedini krajevi su prešli i preko 300. Slično vrijeme će se nastaviti i u idućim danima.

Sinoptička situacija

Trenutno na vrijeme djeluje dolina koja se spustila sa sjevera Europe. U ponedjeljak će doći do formiranja sekundarne ciklone tijekom ponedjeljka u Sredozemlju, koja će se u utorak s premještanjem istočnije produbiti i ojačati, a sve zbog jačanja ciklone nad Sjevernim morem.
U srijedu se vidi slabljenje i popunjavanje te ciklone, tako da bi od četvrtka ipak trebalo biti nešto manje oborina.
No, prije toga će na području PGŽ biti mjestimično obilnije kiše, osobito tijekom utorka i srijede, kada su mogući i izraženiji pljuskovi s grmjavinom.

Sinoptička situacija za utorak sredinom dana, model GFS, wetterzentrale.de

Prognoza vremena

U ponedjeljak se očekuje promjenjivo oblačno uz više oblaka u drugom dijelu dana. Postojat će mogućnost kiše, osobito poslijepodne i navečer, a ujutro je u gorju moguća i magla. Vjetar slab posvuda, eventualno umjeren na Kvarneru južnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8-13 °C, dnevna 12-17°C. U Gorskom kotaru jutarnja temperatura -1-4 °C, dnevna 2-7°C.

Utorak donosi pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom. Poslijepodne i navečer jačanje oborina pa su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom na Kvarneru, a oborine će lokalno u PGŽ biti i obilnije. Slabu buru i istočnjak zamijenit će umjereno do jako jugo na Kvarneru, u gorju jugozapadnjak. Na Kvarneru jutarnja temperatura 8-13 °C, dnevna 9-14 °C, dok se u Gorskom kotaru očekuje jutarnja temperatura 4-9 °C, dnevna 6-11 °C.

U srijedu nastavak oblačnog i kišovitog vremena. Pretežno oblačno s kišom koja će lokalno biti i obilnija, a mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom na Kvarneru. Slično i u Gorskom kotaru, dok će temperatura ujutro biti 4-9 °C, dnevna 6-11 °C. Na Kvarneru će se jutarnja temperatura kretati 8-13 °C, dnevna 11-16 °C.
Na Kvarneru će biti vjetrovito uz umjeren do jak vjetar južnih smjerova.

Izgledi vremena do kraja tjedna

Od četvrtka do nedjelje nastavit će se nestabilno vrijeme, iako bi oborina ipak trebalo biti manje.

Napomena: Tekst je pisan na temelju prognostičkih modela 10. studenog i ne mijenja se s promjenom sinoptičke situacije. Ažurirana prognoza vremena nalazi se ovdje i dostupna je samo registriranim korisnicima.

Sličan sadržaj