Topao Božić u Europi, Australiji, na istoku SAD-a i Kanade / Ipak, zima stiže (bar negdje)!

icesteam_zpsvtxdqlby

2015. godina samo je na korak od dobivanja titule najtoplije u povijesti mjerenja, koje traje više od jednog stoljeća. Kao i da to nije dovoljno, tijekom prosinca pali su brojni temperaturni rekordi diljem svijeta. Neke od najekstremnijih vrijednosti izmjerene su u Europi, Australiji i na istoku SAD-a, što je samo nastavak situacije iz studenog.

Veliki krivac za navedeno je i El Nino koji nikad, od kako se prati, nije bio jači. Zbog toga indeks sjevernoatlantske oscilacije (NAO) ima pozitivnu vrijednost, što znači da je hladan zrak zarobljen daleko na sjeveru i bar do kraja godine neće prema jugu sjeverne polutke.

Istok SAD-a i Kanade: Toplina, vlaga, grmljavina!
Veći dio SAD-a ima apsurdno topao prosinac. Iznadprosječne temperature mjere se u većem dijelu zemlje. Najveće odstupanje bilježi se na sjevernom dijelu Srednjeg zapada, koji će za nadolazeće blagdane dobiti i nešto hladnijeg zraka, ali to neće biti slučaj s istokom SAD-a.

Koliko je toplina uzela maha, svjedoči podatak da je njujorški Central park samo jedan dan imao temperaturu ispod nule, a to se više u 2015. godini neće ponoviti. New York je jedan u nizu velikih gradova na istoku koji će imati rekordno topao prosinac.
Ti rekordi ne bi bili tako izraženi da se do kraja godine sa sjevera spusti arktički zrak i vrati stvari prema normali. Upravo suprotno, stiže još topline, te će vjerojatno brojnim Amerikancima ovogodišnje Badnje veče i sam Božić biti najtopliji u njihovim dosadašnjim životima!
Osim topline, bit će i jako puno vlage pa su mogući i pljuskovi, magla, a dolina velikih američkih “M” rijeka imat će mogućnost i za jača grmljavinska nevremena te pojavu tornada.

Toplina očekuje i istok Kanade. Najhladnije će biti oko zaljeva Hudson, a najtoplije će biti na kanadskom primorju. U ovo doba godine, prosječna temperatura u gradu Churchill Falls na poluotoku Labradoru iznosi -26°C, a na Badnje veče teško da će uspjeti pasti ispod -3°C. U Ottawi i Montrealu moguće je da će Badnje veče biti najtoplije u povijesti s temperaturom iznad 10°C.

Na drugoj strani velike “bare”…
Preko puta u kraljici Europi toplina je još više uzela maha. Tri europske nacije, Finska, Švedska i Estonija srušile su ili izjednačile rekorde stare 150 godina.

Najstariji klimatološki arhiv, onaj u Engleskoj možda postane i bogatiji za još jedan nevjerojatan zapis. Ovaj prosinac mogao bi postati najtopliji u Engleskoj u posljednjih 357 godina.

I Njemačka i Nizozemska su se svojim rekordima za prosinac jako približile, a novi rekordi zabilježeni su u nizu europskih prijestolnica: Stockholm (13.2°C), Riga (11.8°C), Helsinki 10.8°C. Više od 100 postaja diljem Njemačke vidjelo je rekordno visoku minimalnu temperaturu za prosinac.
I bez rekorda toplina traje predugo. Njemačka je oko 5°C iznad prosjeka, a zemlje sjevera još imaju i veća odstupanja.

Južnije, pod obroncima Alpa i Pireneja južni su vjetrovi jako podignuli temperaturu pa čak i predjeli na 1000 metara imaju proljetne vrijednosti temperature, a rekorder je Pau u Francuskoj, gdje je izmjerena temperatura od nevjerojatnih 25.4°C.

Slika govori više od 1000 riječi

Za pravi roštilj odite “Down Under”
Naravno, radi se o Australiji koja je opasno krenula u kalendarsko ljeto ovih dana. Tako u Port Augusti nije vam trebala vatra da bi nešto skuhali, jer je vatra vani. U subotu je izmjeren rekord od 47.2°C. Prvi put u bilo kojem prosincu, grad Adelaide ima 5 za redom dana s najvišem dnevnom temperaturom od 40°C.
Vruć zrak u ponedjeljak je stigao i do Novog Zelanda. Dunedin, grad na Južnom otoku izmjerio je 34.6°C.


Ipak, zima dolazi ho ho ho!

Današnji prognostički materijali ukazuju na mogućnost da zima ipak kani doći ponegdje na sjevernoj hemisferi, ali ne prije siječnja. Zasada u igri je područje SAD-a istočno od Stjenjaka i dijelovi Kanade, a za poslije ćemo vidjeti.

Kako god bilo, ekipa RIMETEO Portala želi vam Čestit i Blagoslovljen Božić. Snijeg ionako nikad nije bio na “repertoaru” u Božićno vrijeme na našem području.

Naslovna: Prolijevanje vrućeg čaja negdje na kanadskom dalekom sjeveru na -40°C. U trenutku nastaje para.

Sličan sadržaj