Ekstremi diljem sjeverne hemisfere / Europi predah od vrućina

112706574

Vrućine koje traju na našem području nisu samo zahvatile naše područje, već se o njima govori na većem dijelu sjeverne hemisfere. Vrućine su zahvatile dobar dio Europe, Azije, Afrike i Sjeverne Amerike.

U Njemačkoj je 09. lipnja Ihringen mjerio 37.9°C, 0.3 stupnja niže od lipanjskog rekorda za Njemačku koji je izmjeren u Frankfurtu 27. lipnja 1947. godine. Frankfurt je s temperaturom od 35°C zabilježio rekord za ovaj dio godine.

U Švicarskoj je 09. lipnja u Liestalu izmjereno 36.4°C, 0.1°C manje od lipanjskog temperaturnog rekorda za Švicarsku.
10. lipnja u Francuskoj se temperatura popela do 37.7°C u Carpentrasu.
U austrijskom Schaerdingu izmjereno je 35.6°C.
Vruće je bilo i u Finskoj i Švedskoj. U Laponiji, na sjeveru iznad Arktičkog kruga temperature su dosezale 30°C.

Selimo u Aziju. Krajem svibnja i početkom lipnja intenzivne vrućine su zahvatile i dijelove Kine, Koreje i Japana.
U Kini je u gradu Nansha 29. svibnja izmjereno 44.5°C. Ukoliko se taj podatak prizna službeno Kina će dobiti novi svibanjski rekord.
U Japanu su početkom lipnja rušeni temperaturni rekordi na otoku Hokkaido. U Asahikawi je 04. lipnja izmjereno 35.9°C, novi temperaturni rekord za lipanj.
Na aerodromu New Delhi u Indiji izmjereno je 47.8°C, što je druga najveća ikad za tu lokaciju. U Ganganagaru se je bilo 48.6°C.
U Nepalu je izmjerena temperatura od 45.2°C, nešto više od stupnja falilo je do apsolutnog rekorda za Nepal.

Pisati o vrućini, a ne spomenuti afrički kontinent ne bi imalo smisla.
U oazi Jalu u Libiji izmjereno je 48.7°C, 0.4°C do rekorda iz 1961. godine.
U Čadu je, u mjestu Faya Iatgeau izmjereno 47.0°C.

Na sjevernoameričkom kontinentu, vrućine su pogodile sjever Meksika i dijelove SAD-a. U Meksiku je temperatura početkom lipnja išla do 50.5°C. Ta je temperatura izmjerena u El Oreganu.
Vruće je bilo i u SAD-u, u Teksasu, ali ipak osjetno manje nego u Meksiku. Nekoliko dana temperatura je za redom prelazila 40°C.

Europi , i to većem dijelu, slijedi predah od velikih vrućina, jer će se na Atlantiku formirati anticiklonalni blok, zbog kojeg će sustavi sa sjevera Europe s hladnijim zrakom moći doći sve do južnih područja, poglavito Sredozemlja.

Sličan sadržaj