“Topli” rekordi studenoga…

rijeka studeni
Nakon kišovitog i uobičajeno toplog listopada, studeni nastavlja sušom i iznadprosječnom toplinom, ponegdje čak i rekordnom.

Ogulin 27,2°C… Parg, Puntijarka

Jučerašnja najviša temperatura zraka na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Ogulinu bila je čak 27,2°C, najviša ikada izmjerena u studenome barem od 1949. godine, od kada postoje mjerenja. Dosadašnji rekord izmjeren je na Martinje 1977. godine, kada je bilo “samo” 24,7°C.

Rekordno je toplo bilo i na Medvednici – na postaji Puntijarka 20,5°C. Istina, podaci postoje samo od 1981. godine.

Na Pargu, u blizini Čabra, izjednačena je najviša dosadašnja temperatura zraka u studenome. Kao i na Martinje 1977. godine bilo je 21,7°C!

Rekordi i u Kninu!

A 21,7°C je i srednja najviša temperatura zraka u prvih 9 dana studenoga u Kninu. Od sredine prošloga stoljeća i početka službenih mjerenja takva nije bila nikada. I to ponajviše zbog posljednja 4 dana, tijekom kojih je na toj postaji zabilježena najviša temperatura zraka na te nadnevke. Štoviše, viša temperatura u studenome od one u nedjelju, 25,8°C, bila je samo 2 puta, i to na početku studenoga. Ovako kasno u godini – nikada!

18.10.-9.11. u Rijeci nikad toplije!

I u Rijeci su izmjerene nikada više vrijednosti u ovom dijelu godine. I ne samo u studenome. Iznadprosječna toplina, koja traje od 18. listopada na toj je postaji rekordna. Srednja najviša temperatura posljednja 23 dana je čak 19,3°C, kao nikada od 1948. godine, od kada postoje mjerenje. Inače, prosječna je 3°C niža.

Na Zavižanu kao ljeti!

Na Zavižanu je jučer bilo 14,1°C, također iznadprosječno toplo za studeni, ali hladnije nego u nedjelju, kada je izmjereno čak 17,4°C – što je više i od srednje najviše temperature tijekom srpnja i kolovoza!

Do petka i dalje stabilno!

Ni sljedećih se dana vrijeme neće znatnije mijenjati. Bit će stabilno, pretežno sunčano, ali ponegdje tek nakon magle i niskih oblaka, ne samo u unutrašnjosti nego i na sjevernom dijelu Jadrana, posebice u Istri.

Od petka hladnije, ali ne i studeno.

Uz oblačnije vrijeme, tijekom kojeg se već potkraj petka povećava vjerojatnost mjestimične slabe kiše, najprije na sjevernom Jadranu, u subotu i u kopnenom području, temperatura zraka bit će niža nego jučer i danas, ponegdje možda i za 10°C. No, unatoč tom padu, bit će i dalje većinom oko prosječnih vrijednosti ovog dijela godine…

Prema dugoročnijim prognozama ovaj studeni ni u drugoj polovini najvjerojatnije neće biti po onoj Reljkovićevoj: “Studeni od tuda mu ime, jer studeno on navišća vrime.” A velike dugotrajne hladnoće vrlo vjerojatno neće biti ni prosincu, siječnju…

Izvor: Hrt, Zoran Vakula

Sličan sadržaj