Tropski ciklon Megh pogodio Jemen / Na Atlantiku tropska oluja Kate

Mideast Yemen Cyclone

Dva tropska ciklona u samo tjedan dana stigla su do kopna Jemena, što je podatak koji se baš i ne pamti.

Prvi je bio tropski ciklon Chapala koji je zemlji donio obilne oborine, čak i godišnju količinu u samo par dana, a nakon njega do kopna je stigao i Megh, ali znatno oslabljen, tako da su do kopna stigli samo ostaci tropskog ciklona.

Vrlo slično kao Chapala, i Megh se kretao Arapskim morem, pogodivši prvo otočje Socotru, ali njegova putanja je bila nešto južnija, pa je za razliku od Chapale, aktualni ciklon pogodio otočje vjetrom preko 200 km/h. Nije ojačao na 4. kategoriju kao Chapala, ali i 3. kategorija bila je dovoljna da se pojedina naselja na otoku nađu u velikoj opasnosti.

Do kopna Jemena Megh je stigao u utorak ujutro po lokalnom vremenu, sjeveroistočno od Adena i odmah oslabio na tropsku depresiju. Njegovi ostaci donijeli su nešto kiše koja je bila dovoljna da pustinjskom području odmah stvori probleme s poplavama, koji su zapravo započeli tjedan ranije kada je svom snagom na kopno udario Chapala.

Osim u Arapskom moru, tropska aktivnost prisutna je u Bengalskom zaljevu. Za sada nema formacije tropskog ciklona, ali je prisutna velika količina vlage koja dolazi u Indiju i Bangladeš donoseći obilne oborne. Na južnoj indijskoj obali palo je i do 300 m kiše.
Ciklon se nije formirao u Bengalskom zaljevu, ali je zato moguće formiranje novog ciklona ulaskom vlage iz Bengalskog zaljeva u Arapsko more. Njega bi snažni vjetrovi dalje tjerali od obala Indije prema zapadu, što znači da bi se Arapski poluotok ponovno mogao susresti s tropskom prijetnjom.

Osim u Indijskom oceanu, tropska aktivnost prisutna je još i na samom kraju sezone, u Atlantskom oceanu. Tropska oluja Kate nastala je u ponedjeljak ujutro blizu Bahama, a području od Bahama do Bermude donosi lokalno izraženije pljuskove te pojačan vjetar.
Kopnu SAD-a od sustava nema neke veće prijetnje, izuzev možda valova i jakih struja. Zato svi koji plove trebaju biti na oprezu na području od Bahama do Bermude isto kao duž cijele istočne obale SAD-a.

Sličan sadržaj