Topao tjedan u UK i sjeveru Europe

sunce29 0

Neubičajeno topao zrak ostat će u većem dijelu južne Engleske, sjevernoeuropskim nizinama, te će se proširiti na veći dio Skandinavije tijekom ovog tjedna.

Temp. zraka će biti od 3-9°C iznad normalnih s obzirom da se visoki tlak zraka svojim centrom zadržava na zapadnoj obali Norveške. Vlažan zrak se zadržava južnije od područja, tako da se može očekivati suho i toplo vrijeme.

Što se tiče većih gradova, nastavak topline očekuje se u Madridu, Parizu, Londonu, Amsterdamu, Berlinu i Oslu.

U Londonu se već osmi dan uzastopno temp. zraka penje visoko, takav trend će se nastaviti i u nadolazećem vikendu prije oluje koja donosi kišu i manje zahlađenje početkom idućeg tjedna.

U Parizu se temperatura zraka popela i do 32°C u dva navrata. Iako se ne očekuju ekstremne vrućine tijekom ovog tjedna, i dalje će biti toplo s najvišom temp. zraka od oko 27°C. Normalna vrijednost u ovo doba godine je oko 24°C.

Skupa s toplim vremenom, pokoja oluja moguća je u Francuskoj i Njemačkoj, kao i cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu u drugoj polovici tjedna.

Do vikenda, područje visokog tlaka zraka s centrom iznad Norveške će se pomaknuti istočnije prema zapadu Rusije te Ukrajine. To će omogućiti mogućnost pljuskova i oluja diljem sjeverne Europe i Skandinavije, što će u konačnici dovesti do normalnijih temp. zraka za ovo doba godine.

Foto: os-imestrovic-drenovci.hr

Sličan sadržaj