TROPI: HUMBERTO, GABRIELLE, INGRID, MAN-YI


U tropskom pojasu, tamo gdje su aktivni tropski sustavi dugo nije ovako bilo živo. Pomalo usnuli Atlantik naglo se razbudio i pratimo čak 3 tropske oluje. Nakon kraćeg posta tropska oluja Man-yi nastavlja sezonu na zapadnom Pacifiku, a ni istočni nije bez aduta.

ATLANTIK
Humberto više nije uragan, nakon što je postao prvi s tom kategorijom ove sezone na Atlantiku. Jaka je tropska oluja čiji vjetar puše 100 km/h, daleko je od kopna, a kreće se u smjeru sjeverozapada. Zanimljivost vezana za njega je ta da bi skretanjem prema sjeveru mogao ponovno postati uraganom.

Gabrielle se kreće prema atlantskoj Kanadi, a obilna kiša već je započela u dijelovima Nove Scotije. S vjetrom od 55 km/h tenutno je depresija, ali bi do Newfoundlanda mogla ponovno steći status tropske oluje. U dijelovima Kanade uz atlantsku obalu mogu pasti veće količine kiše pa su moguće i poplave, a sve će biti praćeno olujnim vjetrom.

Osim spomenute dvije oluje, aktivno je i u Meksičkom zaljevu nedaleko Veracruza. Uz samu meksičku obalu nastala je tropska oluja Ingrid. Ne bi tebalo dugo ostati nad morem jer prognoze vide ulazak na meksičko kopno, kao snažna tropska oluja. Iz tog razloga na atlantskoj obali Meksika izdana su brojna upozorenja od tropske oluje.

PACIFIK
Boje Pacifika brani tropska oluja Man-yi, koja se trenutno nalazi daleko i jugoistočno od Japana, ali bi se na njenom udaru mogao naći upravo Japan početkom idućeg tjedna, a prognoze vide čak i tajfun.

Spomenimo za kraj da se uz pacifičku obalu Meksika, pred Acapulcom nalazi tropska depresija koja će direktno na obalu, tako da možemo reći, a vidi se i na naslovnoj slici, da seMeksiko našao u “sendviču” između dva tropska sustava.

Sličan sadržaj