Tropska najezda na Pacifiku: Dva tajfuna, tropska oluja, dvije tropske depresije i dva tropska vala

650x366_07100849_hd22

Tajfun Chan-hom približava se obalama Kine nakon bliskog susreta s japanskim otočjem Ryukyu.

Središte Chan-homa tijekom petka se pomaklo između gradova Okinawe i Miyaka na otočju Ryukyu te se nastavilo kretati prema istočnoj obali Kine.

Uz trenutnu stalnu brzinu vjetra od 165 km/h (ekvivalentno uraganu 2. kategorije), tajfun se kreće prema sjeverozapadu brzinom od 17 km/h.

Prolaskom nad vrlo toplim oceanom, Chan-hom uspio je dodatno ojačati. Međutim, potencijalnom jačanju do faze supertajfuna (tijekom subote) pridodaju se male šanse.

Utjecaj ovog tropskog sustava u vidu oborina, ali i destruktvnog olujnog vjetra osjetit će se na širokom području juga i jugoistoka Azije.
Tijekom vikenda utjecaj tajfuna osjetit će se i u dijelovima kineske unutrašnjosti sve do granice s Južnom Korejom. U prosjeku se očekuje od 100 do 200 mm oborina.

Slabljenjem Chan-homa, tropska “najezda” ne prestaje. Za petama će mu se naći i tajfun Nangka, trenutno tajfun 3. kategorije, a jučer je taj tajfun imao i status supertajfuna s prosječnim vjetrovima od 240 km/h.

Nad središnjim Pacifikom se trenutno nalaze tri tropske depresije. Jedna je nazvana Ela, nakon što je tropska oluja formirana u četvrtak oslabila. Ela se kreće sjevernije od Havaja. Druge dvije depresije bi tijekom vikenda trebale postati imenovane tropske oluje.

Nad istočnim Pacifikom u novom tjednu mogu se formirati dvije nove tropske depresije, od kojih bi jedna mogla prerasti u snažan uragan koji bi mogao pogoditi pacifičke obale Meksika, a naznake tropske aktivnosti postoje i na Atlantiku, uz istočnu obalu SAD-a početkom sljedećeg tjedna.

Naslovna: Predviđena putanja Chan-homa do ponedjeljka; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj