Tropska oluja Bonnie “prizemljila” na istoku SAD-a

at201602_5day

Drugi tropski sustav 2016. godine na Atlantiku uspio se formirati i prije početka službene sezone koja starta 1. lipnja. Između Bahama i Bermude formirala se Bonnie te odmah krenula prema kopnu SAD-a.

Njen centar udario je na kopno Južne Karoline u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu. Vjetar je dosezao brzinu od 56 km/h, što je bilo dovoljno za status tropske depresije. U subotu navečer vjetar je bio jači te se mjerila brzina od 72 km/h, kada je Bonnie imala i status tropske oluje.
Do tog jačanja je došlo zbog toga što se centar oluje našao na području dotoka toplog zraka iz Meksičkog zaljeva.

Međutim, do nedjelje ujutro i udara na kopno (eng. landfalla) Bonnie je oslabjela zbog snažnog vjetra u višim slojevima atmosfere (eng. wind shear) koji je potpuno umanjio snagu oluje te reducirao potencijalan utjecaj na najmanju mjeru.

Kako se Bonnie kretala sjeverno, tako se gubio i utjecaj tople površine mora na njeno jačanje, što je dovelo do slabljenja. Unatoč tome, i dalje može pasti obilnija kiša, i do 100 mm.

Trenutno se tropska depresija Bonnie kreće uz samu obalu Južne Karoline. Brzina vjetra je 45 km/h, a status tropske depresije trebala bi zadržati i idućih nekoliko dana, dok se bude kretala u smjeru sjeveroistoka.

Za to vrijeme može obalnom području donositi i obilniju kišu. Neko daljnje jačanje nije u planu, a do subote bi trebala i napustiti kopno.

Grafika: Prikaz putanje i snage tropske depresije Bonnie u idućih 5 dana; WU

Sličan sadržaj